UPFBIH upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih kompanija od strane bh. vlasti

Spread the love
Rental Travel

 Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i  Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.

Reha Centar

Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim preduzećima.  Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja,  često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme.

Umjesto domaćinskog upravljanja u najboljem interesu preduzeća, vlasnika (entiteta, kantona i lokalnih samouprava) uposlenika, bivše i sadašnje menadžerske i upravljačke strukture u pojedinim javnim preduzećima, neznanjem i nehtijenjem doveli su ih u milionska dugovanja prema budžetima kantona i FBiH, a uposlenike na rub prosjačkog štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i penzioniranja nakon što se steknu uslovi koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za PIO/MIO).

Svjedoci smo da je nedavno Vlada FBiH ponovila je Javni poziv za kandidovanje programa utroška preostalih sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2017. godinu u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i indstije „tekući transferi i drugi tekući rashodi – subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika“.  Za ovu svrhu Vlada FBiH je u Budžetu za 2017. godinu izdvojila ukupno 1,5 miliona KM.  Tako se novcem uzetim od poreznih obveznika, najčešće privatnih kompanija iz realnog sektora, kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u takvim preduzećima, u kojima već odavno vlada nepisano pravilo imenovanja na rukovodeće pozicije „podobnih, a ne sposobnih“.

Također smo svjedoci da umjesto najavljenog „poboljšanja poslovnog ambijenta i snižavanja cijene rada“ na koje se Vlada FBIH obavezala Reformskom agendom, u protekle dvije i po godine kontinuirano predlaže zakone i donosi uredbe i odluke kojima se dodatno povećavaju troškovi proizvodnje, cijena rada i smanjuje konkurentnost privrede FBiH.

Još jednom podsjećamo  da na spisku najvećih dužnika  za poreze, doprinose, naknade i druge takse kojeg je objavila Porezna uprava Federacije BiH krajem juna ove godine, među prvih 10 kompanija koje budžetu FBiH duguju stotine miliona KM nema niti jedne privatne kompanije, a dug javnih kompanija po ovom osnovu je iz dana u dan sve veći.

Umjesto kupovine socijalnog mira (i glasova na izborima) novcem poreznih obveznika, UPFBiH traži da se sistemski riješi pitanje dugovanja javnih preduzeća, omogući ravnopravan tretman državnih i privatnih preduzeća pri naplati poreza i doprinosa, provođenju kontrolnih mjera inspekcijskog i drugog nadzora, primjena Zakona o stečaju  i slično.

aktuelno.ba / prag.ba

Komentari

Komentara