UNTZ: TRT posjetio Odsjek za turkologiju (foto)

Spread the love
Menprom

Danas u poslijepodnevnim satima naš grad je posjetila poznata Turska medijska kuća “TRT”. Posjetili su Odsijek za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli, te tom prilikom razgovarali sa šefom odsijeka, dr.sci. Mehmetom Kahramanom, te studentima, barem njih nekoliko jer je većina već završila sa predavnjima.

Reha Centar

Šef odsjeka, gospodin Kahraman, upoznao je medijsku kuću o njihovom načinu rada, problemima i prednostima ovog odsjeka.

Mehmet Kahraman

Gospodin Kahraman je istakao i to da odsjek surađuje već godinama sa prestižnim Turskim univerzitetima. Naglasio je i to da svake godine veći broj studentata odlazi u Tursku na usavršavanje jezika, te bolje upoznavanje Turske kulture i tradicije gdje ostaju od 15 do 40 dana, a neki čak i cijelu školsku godinu.

Minela

U veći broj osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo uveden je turski jezik, kao redovni predmet, a nadamo se da će uskoro biti uveden i na podrućju Tuzlankosg kantona, tako da za ove studente predstoji svijetla budućnost. Pored škole, tu su i mnogobrojne Turske firme i organizacije koje ulažu u obrazovanje studenata širom Bosne i Hercegovine.

Jedini problem ovog odsjeka je adekvatan prostor za rad, jer već u zadnjih nekoliko dana ponovo je aktivno pitanje o iseljenju “Doma Armije”, gdje osim Odsjeka za turski jezik i književnost predavanja imaju i Akademija Dramskih Umjetnosti, Farmacija, te mnogi drugi…

Majda Đuzić, Melisa Žiško

Nadamo se da će općinske vlasti imati razumijevanja, te nas ostaviti u našim prostorijama, ili nam pronaći adekvatan prostor gdje ćemo nesmetano moći nastaviti sa našim radom.

GALERIJA SLIKA

Komentari

Komentara