UNTZ: TRT posjetio Odsjek za turkologiju (foto)

Danas u poslijepodnevnim satima naš grad je posjetila poznata Turska medijska kuća “TRT”. Posjetili su Odsijek za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli, te tom prilikom razgovarali sa šefom odsijeka, dr.sci. Mehmetom Kahramanom, te studentima, barem njih nekoliko jer je većina već završila sa predavnjima.

Šef odsjeka, gospodin Kahraman, upoznao je medijsku kuću o njihovom načinu rada, problemima i prednostima ovog odsjeka.

Mehmet Kahraman

Gospodin Kahraman je istakao i to da odsjek surađuje već godinama sa prestižnim Turskim univerzitetima. Naglasio je i to da svake godine veći broj studentata odlazi u Tursku na usavršavanje jezika, te bolje upoznavanje Turske kulture i tradicije gdje ostaju od 15 do 40 dana, a neki čak i cijelu školsku godinu.

Minela

U veći broj osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo uveden je turski jezik, kao redovni predmet, a nadamo se da će uskoro biti uveden i na podrućju Tuzlankosg kantona, tako da za ove studente predstoji svijetla budućnost. Pored škole, tu su i mnogobrojne Turske firme i organizacije koje ulažu u obrazovanje studenata širom Bosne i Hercegovine.

Jedini problem ovog odsjeka je adekvatan prostor za rad, jer već u zadnjih nekoliko dana ponovo je aktivno pitanje o iseljenju “Doma Armije”, gdje osim Odsjeka za turski jezik i književnost predavanja imaju i Akademija Dramskih Umjetnosti, Farmacija, te mnogi drugi…

Majda Đuzić, Melisa Žiško

Nadamo se da će općinske vlasti imati razumijevanja, te nas ostaviti u našim prostorijama, ili nam pronaći adekvatan prostor gdje ćemo nesmetano moći nastaviti sa našim radom.

GALERIJA SLIKA

Komentari

Komentara