Unija studenata Univerziteta u Tuzli traži ispunjenje zahtjeva ili ostavku rektora Nurića

Spread the love
Kriza na Univerzitetu u Tuzli prijeti da u potpunosti uruši temelje visokoškolske ustanove sa 40-godišnjom tradicijom. U srijedu 15. marta, kako saznajemo, ističe mandat Privremenom senatu i do tada bi se morao imenovati novi, odnosno okončati zakonom predviđene procedure.
Rental Travel

U četvrtak 9. marta održana je sjednica Privremenog senata, a za ponedjeljak 13. marta Rektorat Univerziteta u Tuzli je zakazao novu press-konferenciju.

Reha Centar

U međuvremenu oglasili su se i iz Unije studenata, koji imaju konkretne zahtjeve upućene rektoru Nuriću, koji, kako oni navode, treba da podnese ostavku, ako ih ne ispuni.

Zahtjeve Unije studenata Univerziteta u Tuzli prenosimo u cijelosti:

1. Tražimo, da se odgovorne osobe koje su dovele do ovako lošeg stanja na Univerzitetu u Tuzli sankcionišu od strane rektora Univerziteta u Tuzli na način: podnošenje ostavki prorektora za nastavu i studentska pitanja, odnosno da ukoliko isti ne podnese ostavku, da istom rektor Univerziteta ukaže nepovjerenje, kao i v.d. dekana Mašinskog fakulteta.

2. Tražimo, da se svim dekanima fakulteta/akademija Univerziteta u Tuzli, koji su dobili natpolovičnu većinu prisutnih na NNV-u matičnog fakulteta, DA saglasnost, izuzev v.d. dekana Mašinskog fakulteta.

3. Tražimo, od rektora Univerziteta, da pokrene hitne izmjene Statuta Univerziteta u Tuzli, da se omogući da dekan može biti član Senata, odnosno da riješi sve pravne nedoumice ukoliko postoje.

4. Tražimo, da se sve snage Univerziteta u Tuzli uključe, odnosno usmjere u rješavanju studentskih problema, koji su se nagomilali, a čije rješavanje se konstantno „stavlja pod tepih“ a iz svega priloženog vidimo samo „borbu za fotelje“.

5. Tražimo, od strane JU Univerziteta u Tuzli da se objelodani koji profesori predaju na privatnim fakultetima, a  istovremeno su uposlenici istog.

6. Tražimo, od Univerziteta u Tuzli, da pokrene sve moguće pravne i akademske aktivnosti da se obustavi dalji proces legalizacije Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Kallos, te da se pokrene inicijativa za obustavu otvaranja daljih studijskih programa i odsjeka na privatnim fakultetima, a koji već postoje na Univerzitetu u Tuzli.

7. Tražimo, od Vlade TK-a da se svom energijom i sredstvima uključe u razvoj Univerziteta u Tuzli, jer bez podrške osnivača ne možemo mnogo, te da se posebna pažnja posveti fakultetima koji nemaju svoj prostor.

8. Tražimo, da se prilikom primanja u radni odnos na Univerzitet u Tuzli odaberu najbolji i najsposobniji kadrovi, a posebna pažnja da se obrati na zlatne studente, te da im se nakon završetka studija, u skladu sa mogućnostima, obezbijedi da ostanu na Univerzitetu u Tuzli, odnosno da im se ponudi radno mjesto na kojem mogu dati doprinos društvenoj zajednici i nastaviti svoje usavršavanje.

9. Tražimo da se obrati pažnja na studentske domove, odnosno sredstva koja već postoje, kao vlastita sredstva od Studentskog Centra Univerziteta u Tuzli, te da se ta sredstva utroše, da bi se isti adaptirao, sve u cilju poboljšanja studentskog standarda, jer sramotna je činjenica da oko hiljadu studenata koji dnevno koriste usluge studentskog restorana, u vrijeme kišnog perioda „trebaju nositi kišobrane“ da bi na miru ručali i večerali u istom.

Oštro osuđujemo incident, koji se  desio 05.03.2017. godine u prostorijama RGGF-a, te smatramo da je Univerzitetu u Tuzli nanesena ogromna šteta, koju će biti jako teško ispraviti, ukoliko se sve snage koje djeluju na i oko Univerziteta ne uključe jedinstveno u dalji rad naše institucije. U suprotnom se „ne piše dobro“, svima nama.

Zahtijevamo od svih relevantnih institucija, kao i pojedinaca da poduzmu sve časne mjere i riješe novonastalu situaciju u korist Univerziteta u Tuzli, a ne u korist pojedinca.

S obzirom na navedene zahtjeve, molimo rektora Univerziteta u Tuzli, profesora Samira Nurića, da ukoliko ne ispuni navedene zahtjeve, a koji se odnose na njegovu nadležnost, da podnese ostavku.

Autor: E.Sk. – Avaz

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara