UN ispituje zvaničnike Vatikana o hiljadama zlostavljane djece

Spread the love
Menprom

Zvaničnici Vatikana suočit će se s pitanjima UN-a o seksualnom zlostavljanju hiljade djece koje je počinilo katoličko svećenstvo.

Reha Centar
Članove Svete Stolice ispitat će UN-ov komitet u Ženevi.

Vatikan je odbio raniji zahtjev za informacijama kazavši da su slučajevi odgovornost pravosuđa zemalja u kojima se zlostavljanje dogodilo. Papa je kazao kako je suočavanje sa zlostavljanjem vitalno za kredibilitet Crkve.

Katolička crkva suočila se s teškim optužbama o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili svećenici širom svijeta i kritikama o neadekvatnim odgovorima biskupa.

Prošlog mjeseca Papa Franjo je kazao kako je komitet Vatikana odlučan u borbi protiv zlostavljanja djece u Crkvi te ponudio pomoć žrtvama. Vatikan je također potpisnik UN-ove deklaracije o pravima djece, dokumenta koji štiti najranjiviju kategoriju društva.

Prvi i jedini izvještaj napravljen je 2012. godine nakon intenzivnog kritikovanja od 2010. godine o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece u Evropi.

Očekuje se da će Komitet za Dječija prava – UNCRC postavljati široki spektar pitanja a da će se Sveta Stolica braniti prvi put javno.

Prošlog jula UN-ov komitet zatražio je detaljne informacije o pojedinačnim slučajevima seksualnog zlostavljanja koji su zabilježeni u Vatikanu od 1995. godine. Pitanja su bila poput “da li svećenici, časne sestre i kaluđeri koji su optuženi za seksualni zločin imaju i dalje kontakt s djecom, koje su pravne mjere poduzete protiv njih i da li su se podnositelji tužbe ušutili”. Vatikan je odbio odgovoriti na ova pitanja.

(Klix.ba)

 

Komentari

Komentara