Umjesto obmanjivanja javnosti – ZZO TK dužan je raditi u interesu građana

Rental Travel

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK na press konferenciji su obmanuli javnost da su, kako navode, neki mediji i portali pogrešnim tumačenjem odluka Zavoda stvorili paniku kod pacijenata koji koriste lijekove sa esencijalne liste, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Reha Centar

Zavod zdravstvenog osiguranja TK je na sjednici održanoj 01.12.2014. godine usvojio Zaključak da se, citiramo: “obustavlja preuzimanje obaveza po osnovu lijekova na recept, na taj način što će se: 1. privremeno staviti van snage ovlaštenja data ljekarima za propisivanje lijekova na recept, 2. obustaviti distribuciju recepata ugovornim zdravstvenim ustanovama”, završen citat.

Mediji, uključujući i portale, ispravno su obavijestili javnost o nehumanoj odluci Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, koja je i realizovana, jer su ljekari već dobili višestruko smanjen broj recepata, te pozivanje na praćenje izdavanja recepata od strane Stručne službe Zavoda ne prolongira, kako se neosnovano ističe, ukidanje odluke o izdavanju lijekova sa esencijalne liste.

Jasno je da su upravo mediji, uključujući i portale, kao i Komisija za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla – pravovremenim informisanjem javnosti natjerali odgovorna lica u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK na korekciju nehumane odluke uskraćivanja pacijentima lijekova sa esencijalne liste. Umjesto obmanjivanja javnosti – Zavod zdravstvenog osiguranja TK dužan je odmah poduzeti sve mjere kako bi se obezbijedili svi uslovi za kontinuirano snabdijevanje pacijenata lijekovima sa esencijalne liste, inače bi u suprotnom Tužilaštvo TK bilo dužno procesuirati odgovorna lica zbog ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti građana, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

U prilogu se dostavlja faksimil Zaključka ZZO od 01.12.2014. godine broj: 01-05-1-211/14

ZZO TK

 

8.12.2014.                                                                                    Muamer Dedić, Press BOSS-a

 

Komentari

Komentara