Umihanić dogovara ono što je Čaušević dogovorio prije tri godine

Spread the love
Rental Travel

Priča o Cargo saobraćaju na Aerodromu Tuzla je stara priča o kojoj nam je smijenjeni premijer Sead Čaušević pričao još prije tri godine.I tada se dogovaralo i dogovorilo da će se Aerodrom Tuzla povezati sa Lukom Brčko i Lukom Ploče.

Reha Centar

I tada je dogovoreno da će se na Aerodromu Tuzla povećati promet putem Cargo saobraćaja, novih zona za prihvat roba i tako dalje.

Evo dokaza : http://www.klix.ba/vijesti/bih/ministri-vlade-tk-zadovoljni-uradjenim-poslom/110601086

Da se ne gubi vrijeme opet se dogovara, a evo kako:

O održivosti i razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić razgovarao je danas sa Johnom Stephensonom, menadžerom Wizz Air-a.

Sastanku su prisustvovali i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK, Mustafa Isabegović i direktor JP „MAT“ d.o.o. Esed Mujačić.  Značajno povećanje obima saobraćaja i profesionalno pružanje aerodromskih usluga, opredjelilo je mađarsku niskobudžetnu kompaniju Wizz air-a da u narednom periodu razmatra mogućnost proglašenja  Aerodroma Tuzla baznim aerodrom, što bi imalo za cilj stalno stacioniranje određenog broja aviona.

Ovo bi, prema riječima federalnog ministra prometa Bijedića značilo zapošljavanje većeg broja ljudi. Međutim ono na čemu se, prema riječima ministra Bijedića, insistiralo je „povećanja prihoda od strane Wizz Aira kako bi Tuzlanski aerodrom u budućnosti mogao bolje da funkcioniše i ima financijski povoljnije rezultate.“

Da je Wizz Air do sada ostvarila dobre i respektabilne rezultate u povećanju broja putnika sa aerodroma u Dubravama slaže se i premijer Umihanić dodajući da je“ neophodno u prvom koraku učiniti aerodrom održivim a onda u narednim godinama, od 2017. i profitabilnim.“

„Nama je jasno da se radi o infrastrukturnom objektu koji je veoma važan za TK i u koji je Kanton uložio jako puno novaca i strpljenja. Danas se realizuju ideje u dijelu putničkog saobraćaja. Posebno nam je važan razvoj cargo saobraćaja, odnosno da sa ovog aerodroma ubuduće lete avioni koji će biti natovareni robama proizvedenim u TK na način da to bude poljoprivredna ali i roba visoko tehnoloških karakteristika“, rekao je premijer Umihanić ovom prilikom.

Današnji razgovori protekli su u traženju kompromisnog rješenja koji ne bi ugrožavao trenutno funkcionisanje i poslovnu saradnju sa Wizz Airom te je dogovoreno da Vlada Tuzlanskog kantona uputi pismo namjere  poslovnim parnterima u Mađarskoj u kojem će navesti finansijske zahtjeve od strane Međunarodnog aerodroma Tuzla

Odjeljenje za informisanje – aktuelno.ba

Komentari

Komentara