Ukinuta presuda Novaku Đukiću, osuđenom za granatiranje Tuzlanske kapije!

Spread the love
Rental Travel

Izvori iz Suda Bosne i Hercegovine potvrdili su Anadolu Agency (AA) da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju generala Vojske Republike Srpske (RS) Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina.

Reha Centar

Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995., u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren vojske bosanskih Srba, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija. Tom prilikom poginula je 71 osoba, a ranjeno je više od 150.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice u septembru 2010. godine donijelo drugostepenu presudu, kojom se kao neosnovane, odbijaju žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Novaka Đukića, i prvostepena presuda od 12. juna 2009. godine potvrđuje u cijelosti.

U Sudu BiH su, saznaje AA, ogorčeni ovakvim raspletom događaja, ali ne žele komentirati slučaj.

Đukić je u apelaciji naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.

Ustavni sud BiH je usvajajući apelaciju generala Đukića konstatirao da je povrijeđeno njegovo pravo na pravedno suđenje i da je izvršena pogrešna primjena materijalnog prava. Kako je kazao Đukićev advokatDušan Tomić, Ustavni sud se nije doticao pitanja pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tomić je rekao da ukidanjem drugostepene presude Suda BiH ”ne postoji više pravni osnov da se Đukić drži u pritvoru”.

”Očekujem da general Đukić bude pušten danas ili eventualno u ponedjeljak”, kazao je on.

Đukić je, nakon što je teško obolio, prebačen u Kazneno-popravni zavod Tunjice kod Banje Luke, odakle će, po svemu sudeći, biti pušten na slobodu.

(Anadolija/av)

Komentari

Komentara