UKC Tuzla: Na Odjeljenju za kardiologiju instaliran jedinstven sistem holtera

Spread the love
Menprom

Na Odjeljenju kardiologije Klinike za interne bolesti UKC Tuzla održana je prezentacija holter aparata švajcarskog proizvođača Schiller AG i kompanije zastupnika za BiH Broma Bel d.o.o.

Reha Centar

Šef Odjeljenja za kardiologiju, dr. Elnur Smajić, mr. med. sc. je izrazio zahvalnost menadžmentu UKC Tuzla koji je udovoljio potrebama Odjeljenja za kardiologiju te izvršio nabavku pet holter aparata. Dr. Smajić je istakao da je UKC Tuzla jedina državna ustanova u BiH koja je instalirala jedinstveni sistem holtera čime je omogućena bolja i brža dijagnostika, te preciznija terapija, a sve to u korist građana Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji je prisustvovala i prof. dr. med. sc. Zumreta Kušljugić, pomoćnik direktora za nastavu i naučnoistraživački rad koja je istakla da je UKC Tuzla ustanova u kojoj se odvija kvalitetna naučno-istraživačka aktivnost, prate savremena dostignuća u edukaciji kadra, ali i nabavci medicinske opreme.

Dr. Nemanja Močević, stručni saradnik kompanije Broma Bel je rekao da je Medilog Darwin 2 napredni softver za analizu dugoročnog snimanja EKG (holtera EKG) koji ljekarima pruža jasnije, preciznije i naprednije informacije, te time olakšava dijagnostifikovanje i odluku o terapiji kod srčanih oboljenja. “Posebni alati koji ove holtere izdvajaju od drugih je odlična analiza aktivnosti atrijuma (pretkomora), zatim bilježenje sleep apnea-e kao i monitoring aktivnosti autonomnog nervnog sistema tj. sipmatikusa i parasimpatikusa”, pojasnio je dr. Močević.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara