UIO BiH: Nove akcize na cigarete i duhan od 01. januara 2018. godine

Spread the love
Rental Travel

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Reha Centar

Članovi Upravnog odbora su donošenjem ove odluke utvrdili da se nova minimalna i specifična akciza za cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2018. godine.Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. januara 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Akcize na duhan za pušenje utvrđuju se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96,80 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara 2018. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. januara iduće godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 30. novembra 2017. godine.

Upravni odbor je danas usvojio i Odluku o utvrđuju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica, na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu.

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta.

Ova odluka primjenjivat će se od 1. siječnja 2018. godine, a za njenu provedbu zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaje o njenoj realizaciji.

Upravni odbor usvojio je danas izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH i Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna trošarina i PDV-a.

BHRT

Komentari

Komentara