UG “Zemlja djece” upozorava: Smrt malodobnog dječaka je poraz državnih institucija socijalne zaštite.

Spread the love
Rental Travel

Dragi sugrađani, 

Reha Centar


Kao Udruženje koje kontinuirano radi na zaštiti i pomoći djeci u nevolji osjećamo potrebu da javnost informišemo i upozorimo po pitanju slučaja koji nas je, nedavno, sve duboko potresao. Radi se o smrti malodobnog dječaka uslijed predoziranja psihoaktivnim supstancama. Razlog naše reakcije mjesec dana poslije leži u činjenici da nismo htjeli dodatno uznemiravati porodicu u teškom periodu žaljenja.

Iako je javnost informisana o tragediji, imamo potrebu detaljnije prikazati uslove života i odrastanja S.R. koji je, možemo slobodno reći, žrtva nefunkcionalnih državnih institucija socijalne zaštite.

Kao žrtva disfunkcionalne porodice i nemarnosti odgovornih institucija mldb. S.R. napustio je redovan školski sistem, odao se skitničenju i prosjačenju, uz povremno konzumiranje psihoaktivnih supstanci. Od samog početka se prati razvoj situacije, kako u pojedinačnom slučaju djeteta tako i cjelokupnu porodicu. U više navrata su obavještavane nadležene institucije, tačnije još od 2012. godine, da preuzmu brigu nad dječakom i njegovom braćom, te da ih smjeste u odgovarajuću instituciju kako bi bili sklonjeni sa ulice i nastavili radovni školski sistem.

Dječak se našao i u nesretnim okolnostima, kada je bio vrbovan od strane N.N. lica, i skupa sa mlađim bratom, bio je žrtva trgovine ljudima. Pravovremenom intervencijom Granične policije, dječaci su spašeni iz lanca trgovine i vraćeni u domovinu, međutim, bez adekvatne naknadne zaštite i skrbi usljed nedovoljnih smještajnih kapaciteta, kao i zbog nedostatka želje i energije da se dječacima pomogne.

Prošle godine, 24.12.2013.godine, mldb. S.R. se prvi puta predozirao prekomjernom količinom psihoaktivnih supstanci, te je pravovremenom intervencijom adekvatno zbrinut, a o svemu je obaviješten nadležni organ starateljstva. Sa djetetom su rađeni savjetodavni razgovori unutar savjetovališta Dnevnog centra Tuzla, te se u više navrata reagovalo prema porodici sa jednokratnim materijalnim pomoćima kao i potpunim školskim priborom za svu djecu pomenute porodice.

U želji da dječak bude zbrinut i zaštićen, reagovalo se i prema nadležnom Centru za socijalni rad (CSR). U protekle dvije godine uputio se čitav niz dopisa, molbi i prijava na račun teškog života dječaka i njegove porodice. Nažalost, adekvatne reakcije nikada nije biloi ovaj tragični epilog nam ukazuje da je pravoremena i adekvatna reakcija izostala. Da li će ova institucija snositi bilo kakvu odgovornost, iskreno, ne vjerujemo.

Logičnim se nameće pitanje, šta će biti sa mlađom braćom maloljetnog S.R.? Da li će nadležne institucije i dalje indoletno posmatrati ovakve slučajeva, pa nam onda samo preostaje čekati kada će slična ili gora sudbina zadesiti novo dijete na tuzlanskim ulicama!?

Udruženje “Zemlja djece” Tuzla 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara