Udarac u glavu mu promijenio život: Od propalog studenta do genijalca

Spread the love
Rental Travel

Jason Padgett (43) je prije 12 godina bio propali student koji je radio u očevoj prodavnici namještaja i živio za derneke. Ali, jedan udarac u glavu promijenio ga je iz korjena i preko noći je postao genije za matematiku, prenosi“Daily mail”.

Reha Centar

Muškarac iz Tacome u saveznoj državi Washington postao je drugi čovjek 13. septembra 2002. godine. Tada su ga dva nepoznata muškarca napala s leđa i udarila u potiljak. Padgett se onesvijestio, a lopovi su ga opljačkali.

Probudio se u bolnici, gdje su se pobrinuli za njegove manje povrede i pustili ga kući iste večeri, uvjeravajući ga da je sve u redu. Ali kada se probudio sljedećeg jutra, Jason Padgett je shvatio da se mnogo toga promijenilo.

Odjednom je stekao utisak da oko sebe jasno vidi detalje koje ranije nije ni primjećivao.

– Kada sam odvrnuo slavinu u kupatilu, u mlazu sam uočio paralelne linije. Malo sam se zabrinuo za sebe, ali prizor je bio toliko divan da sam stajao u kućnim papučama i samo zurio u vodu – rekao je Amerikanac za “New York post”.

 

jason-padgett-genijalac

 

On je prestao da ide na posao i provodio je dane radeći zadatke iz matematike i fizike, koji su mu prije povrede djelovali nerješivo.

Najviše su ga privlačili fraktali, geometrijski oblici koji mogu da se razlože na sitne simetrične dijelove. Jedan je crtao i po nekoliko nedjelja.

Novi hobi ga je toliko obuzeo, da je prozore prekrio ćebadima i prestao da se viđa sa prijateljima.

Postao je opsjednut bacilima. Prao je ruke po nekoliko puta, sve dok ne bi postale crvene, a čak je odbijao da zagrli svoju kćerku dok ona ne opere ruke pred njim. Mislio je da gubi razum, a onda je na “BBC-ju” gledao dokumentarac o sindromu savanta i shvatio šta se ustvari događa sa njim.

Doktor Darold Treffert iz Finske skenirao je Padgettov mozak i utvrdio da su neurotransmiteri nakon povrede preplavili njegovu lijevu polovinu, učinivši ga matematičkim genijem.

– Moj primjer pokazuje da se talenat krije u svima nama – napisao je Jason Padgett u svojim memoarima “Struck By Genius”. (Avaz)

Komentari

Komentara