Učenici osnovnih i srednje škole posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Rental Travel

Učenici osam škola iz Tuzle, Srebrenika, Živinica i Gračanice, njih oko 400, posjetili su danas Memorijalni centar u Potočarima. Radi se o planskoj posjeti koja je u skladu sa godišnjim programom rada škola i nastavnim planovima i programima iz predmeta Historija. Po dolasku u Potočare, u Memorijalnom centru je održan historijski čas, a nakon toga učenici su obišli fabriku akumulatora i Muzej sa postavkom o Srebreničkom genocidu, te pogledali pogledali film o genocidu u Srebrenici i Potočarima.

Reha Centar

Vlada i resorno ministarstvo obrazovanja su u Budžetu obezbijedili sredstva za realiziranje ove aktivnosti, a u današnjoj posjeti učenicima su se pridružili i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

„Posjetama poput ove današnje kod učenika želimo razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu. Ova posjeta potpuno je usklađena sa nastavnim planom i programom, posebno imajući u vidu da učenici IX razreda osnovnih škola, od prošle godine, u okviru nastavnih oblasti iz predmeta Historija izučavaju i period rata 1992-‘95. godina. Poražavajuća je činjenica da smo imali više od 20 generacija koje su izašle iz osnovnih škola, a kojima nije na njima prilagođen, a naučno utemeljen način ispričano šta se to dešavalo na ovim prostorima u obrambeno – oslobodilačkom ratu. To je nešto što moramo promijeniti“, kazao je ministar Omerović.

Premijer Halilagić također pripada generaciji mladih osoba koje kroz obrazovni proces nisu imale priliku slušati i upoznati se sa činjenicama iz perioda 1992-‘95.godina.

„Radi svoje budućnosti i spremnosti da se nose sa izazovima koje ona nosi, mlade generacije moraju poznavati svoju historiju. Vlada i Ministarstvo obrazovanja i nauke su osigurali sredstva u Budžetu Kantona za finansiranje troškova studijskih posjeta Memorijalnom centru u Potočarima. Lično upoznavanje sa činjenicama najbolji je put za borbu protiv pokušaja revizionizma čemu nažalost ovih dana iz pojedinih krugova svjedočimo. Realizacijom ovih aktivnosti mi nastavljamo njegovati kulturu sjećanja kod učenika na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i počinjeni genocid u Srebrenici“, riječi su premijera Halilagića.

Memorijalni centar danas su posjetili učenici IX razreda Druge osnovne škole Srebrenik, Osnovne škole Dubrave, Osnovne škole Novi Grad iz Tuzle, Osnovne škole Bašigovci, Osnovne škole Miričina, Osnovne Orahovica i Osnovne škole Gornja Orahovica, kao i II razreda Richmond Park International Secondary School Tuzla.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara