Učenici osnovne škole „Kalesija“ žele promjene koje će spasiti njihovu budućnost

„Štrajku za klimu“ koji se od prošlog ljeta održava širom svijeta, pridružili su se i učenici osnovne škole „Kalesija“ tako što su danas ispred zgrade općine poručili da i oni žele promjene koje će spasiti njihovu budućnost.

„Učenici naše škole danas se pridružuju svjetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promjenama. Gretina iskrenost, saosećajnost i zabrinutost za budućnost planete i svih nas je velika motivacija i našoj djeci.


Bosna i Hercegovina nije izuzeta iz klimatske krize. Velike poplave posljednjih godina, eksploatacija rijeka zarad profita i neodrživo upravljanje otpadom s jedne i zagađenost zraka s druge strane su dio svakodnevnog života.
Klimatski problemi su tako kompleksni i teški (možda najteži problem današnjeg svijeta),a ipak su djeca ta koja su morala da odraslima ukažu na njegovo postojanje.Smatramo da obrazovanje jeste ključno za mlade, ali se postavlja pitanje zašto ići u školu i obrazovati se za budućnost ukoliko je neizvjesno hoće li je uopće biti.“ – Izjavile su učiteljice koje su podržale ideju učenika i u suradnji sa djecom i roditeljima pripremile brojne transparente, poruke i plakate.

Učenike je saslušao i načelnik općine Sead Džafić, koji posle govora učenika, izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ih podrži u ovoj akciji.

Zahtjevi koje su učenici uputili vlastima su bili sledeći:
„ Mi, mladi ove zemlje :

  1. Zahtijevamo hitnu klimatsku akciju!
  2. Zahtijevamo sprovođenje ciljeva već postojeće Strategije za prilagođavanjene klimatske promjene niskoemisionog razvoja Bosne i Hercegovine.
  3. Tražimo uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini, vještinama za očuvanje, te o socijalnim posljedicama klimatskih promjena.
  4. Dugoročnu državnu strategiju za razvoj željezničke infrastrukture, izgradnju biciklističkih staza.
  5. Sačuvanje parkova i zelenih površina na području Bosne i Hercegovine, stop inicijativama gradnji objekata na zelenim površinama.

Šetajmo za budućnost, podignimo svoje glasove za budućnost!!!  „

Podsjećamo da naučnici već godinama daju sve ozbiljnija upozorenja o stanju naše planete, a hitnost i ozbiljnost njihove poruke u posljednje vrijeme eskalira. Podsjećamo FridaysForFuture je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg sjedila pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na društvenim mrežama i akcija je ubrzo postala viralna. Dana 8. septembra, Greta je odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se temperatura zadrži ispod 2 stepena C, u skladu sa Pariskim sporazumom. Hashagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike su se proširili i mnogi školarci, studenti i odrasli su počeli da protestuju ispred svojih parlamenata i lokalnih gradskih vijeća širom svijeta.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara