Učenici iz BiH osvojili srebrnu medalju na takmičenju projekata 2019 u Kini

Spread the love
Rental Travel

Da je Bosna i Hercegovina mala zemlja velikih potencijala još su pokazali Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu. Oni su našu zemlju predstavljali na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest – Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju. Na takmičenju ih je pratio koordinator delegacije naše zemlje Jasin Hodžić, član organizacionog odbora i stručnog žirija na takmičenju projekata BOSEPO, na kome su Džidić i Sinanović osvojili zlatnu medalju, plasirajući se tako na takmičenja međunarodnog nivoa.

Reha Centar

CASTIC 2019 je ove godine održan u SAR Makau, Kina. Domaćin manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Ovo takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a naša zemlja je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja (između ostalih SAD, UK, Kanada, Rusija, Njemačka, Francuska, Japan, Južna Koreja, Malezija, Nigerija, Brazil, Argentina itd.) i kineskih pokrajina (kao što su Peking, Šangaj, Hong Kong, Makau, Hainan, Tibet, itd.) koje su se okupile na ovom takmičenju. S obzirtom da je ovo takmičenje jedno od najvećih u svijetu, ove godine naši učenici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta.

Pored takmičarskog dijela, učenici i koordinatori delegacija imali su priliku učestvovati u brojnim drustvenin aktivnostima i obići brojne znamenitosti SAR Makau, a dok su učenici prezentovali svoje inovacije stručnom žiriju, njihovi koordinatori su imali priliku obići čelne kineske istraživačke laboratorije za lunarne i planetarne nauke i tradicionalnu kinesku medicinu koji su locirani u SAR Makau. Također, koordinatori delegacija su učestvovali i na Međunarodnom forumu za obrazovanje u nauci, gdje su o najnovijim trendovima i pozitivnim praksama u obrazovanju govorili vodeći stručnjaci za podučavanje prirodnih nauka iz SAD, Kine, Japana i Izraela.

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika.

Svoju inovaciju Džidić i Sinanović su razvili i usavršili iz pomoć i podršku svoga mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji je svoje vrijedne učenike sa istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu (srebrna medalja) i INFOMATRIX u Rumuniji (bronzana medalja). U razvijanju njihove inovacije pratili su i Tarik Sulić, njihov profesor informatike, te Faruk Čidić, student informatičkih i komunikacijskih tehnologija na Internacionalnom Burch univerzitetu. Niz njihovih uspjeha počeo je pobjedom na jubilarnom 10. BOSEPO takmičenju naučnih projekata održanom u februaru ove godine u Sarajevu. Inače, učenici finalisti BOSEPO takmičenja su 2019. godini našoj zemlji donijeli ukupno 23 medalje sa raznih takmičenja mladih u naučnim projektima, od čega 4 zlatne, 10 srebrnih i 9 bronzanih medalja.

“Svoju inovaciju razvili smo kako bi povećali svijest o zdravom načinu života, kao i doprinijeli borbi protiv pretilosti kao kednog od gorućih problrma današnjice. Također, želja nam je bila da kroz učešće na raznim takmičenjima pokažemo svijetu našu zemlju i ono što njeni mladi mogu. CASTIC 2019 je za nas bio jedno nevjerovatno iskustvo u svakom pogledu. Makau je predivan grad bogate kulturne i historijske baštine, te je kao bivša kolonija Portugala jedinstven spoj europskog i azijskog. Upoznali smo mlade ljude sa svih krajeva svijeta, sklopili brojna poznanstva i prijateljstva te naučili mnogo. Sa osvojenom medaljom smo i više nego zadovoljni. Svi, a posebno zlatni projekti su bili zaista nevjerovatnog kvaliteta i nivoa, što nam je proširilo vidike i podiglo ljestvicu ambicija koje smo sebi postavili. S obzirom na sam nivo i obim takmičenja, kao i to da naša zemlja učestvuje po prvi put, za nas je ova srebrna medalja zlatnog sjaja. Želimo se zahvaliti našem dragom profesoru Aliju Lafcioglu na nesebičnoj podršci i motivaciji u našem radu, zatim Univerzitetu u Makau, koji je bio odličan domaćin i čiji su volonteri bili tu za nas u svakom trenutku, a posebno se zahvaljujemo Kineskoj asocijaciji za nauku i tehnologiju, koja nas je primila na ovo prestižno takmičenje.” izjavili su Džidić i Sinanović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara