U Vozući održano Veče folklora

Spread the love
Rental Travel

U okviru Kulturno-zabavne manifestacije ”Zvono radosti” u nedjelju uveče na Poligonu malih sportova Vozuća održano je Veče folklora, na kome su se ovdašnjoj publici predstavili članovi pet kulturno-umjetničkih društava i ansambala iz naše zemlje. Tako su građani Vozuće, kojih je sinoć bilo oko tri stotine mogli uživati u nastupima KUD-a ”Slovo o Žepču” iz Žepča, zatim Gradskog folklornog ansambla Srebrenik, KUD-a ”Modrački mornari” iz Šerića kod Živinica, potom KUD-a ”Gradina” Gradišće-Zenica, te KUD-a ”Ponos” iz Pribave nadomak Gračanice.

Reha Centar

vece folklora foto Prije samog početka manifestacije, upriličen je defile učesnika ulicama Vozuće. Tako su građani mogli vidjeti nošnje naroda BiH i šire. Veče folklora zvanično je počelo i već na samom početku se moglo vidjeti da će noć biti ispunjena prije svega dobrim druženjem. Članovi ovih pet društava i ansambala, vozućkoj publici su se predstavili različitim igrama iz BiH i Sandžaka. Gromoglasni aplauzi samo su se redali, prije i poslije nastupa ovih mladih ljudi.

vece folklora foto 19 (1)_800x450Pored njih, svoj nastup ovdje sa frulom, imao je i Fahrudin Zlotrg, inače prva frula Zenice. Sa dvije sevdalinke, noć je uljepšao mladi vozućki muzičar Mersed Herić.

vece folklora foto 3_800x533Po završetku manifestacije, učesnicima su uručene zahvalnice sa željom da i u budućnosti budu dio ovakvih događaja na području Vozuće. Nakon toga, svirano je i narodno kolo za sve posjetioce, a u dvorani Osnovne škole ”Vozuća” upriličeno je druženje za učesnike i organizatore.

vece folklora foto 5_800x533 vece folklora foto 1_800x533”Moram reći da smo zadovoljni onime što smo vidjeli u okviru ove večeri. Vozućani su zaista mogli uživati u cjelokupnom programu, te mi je drago da je odziv posjetilaca bio odličan. Ovo je, koliko ja znam, prvi put nakon rata da imamo ovdje nešto slično. Moram se još jedanput zahvaliti učesnicima koji su nam došli iz različitih dijelova naše zemlje. Također se zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji, a zaista nije lako organizovati ovakvo nešto. Imali smo i određenih grešaka i propusta, ali se nadam da ćemo ih, ako u budućnosti budemo organizovali ovakvo nešto, znati ispraviti i poboljšati”, ističe koordinator projekta Adnan Ćebić.

vece folklora foto 7_800x533 Petodnevna manifestacija ”Zvono radosti” već ispunjava svoj cilj, a to je oživljavanje kulture na ovom prostoru. Podsjetit ćemo da je prvu noć organizovano Veče folklora, dok je drugi dan upriličeno druženje djece i mladih sa književnicom Nurom Suljkanović. Na druženju je bilo 30-tak mališana koji su mogli uživati u njenim pjesmama, ali i zajedno sa ostalim uključiti se i prezentovati ono što oni znaju iz oblasti književnosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: