U Tuzli otvoren Regionalni energetski forum REF 2015

Menprom

Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz podršku Udruženja za razvoj „NERDA“ u Tuzli je jučer zavnično otvoren Regionalni energetski forum REF 2015. Održavanje Foruma predstavlja početnu aktivnost u procesu kreiranja regionalne platforme za koordinaciju energetske tranzicije, a ciljevi održavanja su razmjena informacija, iskustava i “naučenih lekcija” iz procesa transformacije elektroenergetskih sektora u zemljama regiona, kao i procjena trendova za njegov razvoj u EU, te identifikacija ključnih izazova održivog razvoja sektora, koji će osigurati dugoročnu sigurnost snabdijevanja energijom. Forum je u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“ pred više od 150 učesnika otvorio ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović.

Reha Centar

U svom obraćanju, ministar Bajrović izrazio je zahvalnost na ukazanoj prilici da prisustvuje ovako važnom događaju u Tuzli, gradu prijatelju energetike, s obzirom da je energetika u vrhu prioriteta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. „Ministarstvo na čijem sam čelu setom energetskih zakona koji su na snazi, kao i onih koji su u završnoj fazi donošenja, stvorilo je i nastavlja da stvara pretpostavke za strateški pristup i uspostavu prioriteta u provođenju reformi u energetskom sektoru i u potpunosti korespondiraju sa glavnim ciljevima Energetske zajednice u pravcu kreiranja stabilnog regulatornog i tržišnog okvira kojim bi se osiguralo da energija bude dostupna svim našim građanima na održiv, siguran i konkurentan način“, istakao je Bajrović.

Ovaj skup je uspio okupiti značajan broj uvaženih gostiju, čije će znanje i reference doprinijeti Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini da dođu do željenih reformi koje su, pored usmjerenosti na osnovni cilj, a to je ispunjenje međunarodno preuzetih obaveza i opredjeljenja definisanih kroz međunarodne sporazume i ugovore usmjerene i na sigurnost u snabdijevanju, održivost i razvoj kapaciteta i institucionalno jačanje.

ENERGETSKI FORUM U TUZLI

„Tuzlanski kanton će dobiti dobar benefit, kao i svi mi iz regiona koji sudjelujemo u forumu. Energetika nije regionalni program, ona ima nekih regionalnih posljedica i uzroka ili rješenja. Ali, stvarno se danas energetika tretira kao regionalni, europski i svjetski problem. Naša ideja je da kroz poliranje tih problema doprinesemo boljitak u svemu što je povezano sa energetikom“, kazao je Slavko Krajcar, predsjednik Savjetodavnog odbora REF „2015“ i profesor elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu.

Otvaranju foruma prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. „Najveća koncentracija energetskih kapaciteta naše države smještena je upravo ovdje. Naš  kanton je u Bosni i Hercegovini ali i u regiji poznat kao centar energetskog razvoja, a industrija i energetski sektor su bitan segment cjelokupne državne privrede i stup za daljnji razvoj našeg društva. Vlada Tuzlanskog kantona sa pažnjom prati procese restrukturiranja elektro-energetskog sektora u BiH i regionu, a posebno realizaciju započetih investicija na području Tuzlanskog kantona. To se prije svega odnosi na dalje širenje i povećavanje energetiskih kapaciteta izgradnjom i otvaranjem Termoelektrane u Banovićima i Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla“, rekao je premijer Gutić i izrazio spremnost Vlade Tuzlanskog kantona da, u okviru svojih nadležnosti, učini sve da do realizacije započetkih projekata dođe što prije.

Podsjećamo, Regionalni energetski forum je stručno-poslovni skup i predstavlja događaj na kojem će renomirani stručnjaci iz BiH i regije diskutirati o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija i investicijama u elektroenergetskom sektoru, kao i pravcima razvoja energetike.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara