U Tuzli će se graditi još 20 stanova kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja BiH3

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, danas je prisustvovao zaključivanju Ugovora o Izvođenju radova na višestambenom objektu, koji će na području grada biti izgrađen u sklopu projekta Državni projekat stambenog zbrinjavanja BiH3, čime će u Tuzli biti izgrađeno 20 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba. U ime predstavnika lokalnih zajednica, koje učestvuju u ovom projektu, prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Reha Centar

„Radi se o izuzetno značajnom projektu za grad Tuzlu, kojim se uvećava stambeni fond našeg grada. Kroz ovaj projekat vodimo računa kako o izbjeglim i raseljenim osobama tako i domicilnom stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe. Takođe Grad Tuzla je jedna od lokalnih zajednica gdje će se implementirati CEB II projekat “Zatvaranja  kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” izgradnjom 150 stanova. Osim ove zgrade, Tuzla će u okviru ovog projekta, dobiti još jednu zgradu sa 34 stana čime ćemo, uz već izgrađene stambene jedinice biti lider u oblasti socijalnog neprofitnog stanovanja u BiH“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u FBiH, i izabranim izvođačima danas su u Sarajevu potpisali ugovore o izgradnji stambenih zgrada u vrijednosti 5.655.692 KM.

2_450x600

Izgradnja stanova financira se iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava, a koja je osigurala Europska Unija. U okviru ovog, trećeg pod-projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno 20 višestambenih zgrada sa ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj, i 8 u Brčko Distriktu BiH. Potpisivanjem ugovora počinje izgradnja 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u 6 višestambenih objekata u gradovima Zenica (62 stana) i Tuzla (20 stanova), te sljedećim općinama Federacije BiH: Bosanski Petrovac (20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (9 stanova) i Pale-Prača (6 stanova).

Svekupna vrijednost BiH3 je više od 30 milijuna KM. Gradovi i općine su osigurale vlastito učešće u vrijednosti od gotovo 1.6 miliona KM, što čini ukupnu vrijednost ovih projekata od oko 7,3 miliona KM. Doprinos se sastoji od građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, taksi i sl., a navedene lokalne zajednice su također iz vlastitih sredstava finansirale izradu investiciono-tehničke dokumentacije i revizije glavnih projekata.

Pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Jedinice za implementaciju projekta: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske i Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH u suradnji s lokalnim zajednicama širom naše zemlje.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara