U susret koncertu slovenačkih pjevačkih zborova

Spread the love
Rental Travel

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova, koji je organiziran povodom desetogodišnjice  pristupanja Republike Slovenije Europskoj uniji, održat će se u subotu, 8.11.2014. godine u 19:30h u Galeriji „Mandžić“ u Tuzli. Organizator koncerta je Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla – Slovenska skupnost Tuzla, uz podršku Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Reha Centar

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

Nastupit će:

Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ , Tuzla

Vokalna skupina  „Kronce“, Novo Mesto

Mješoviti pjevački zbor „FERI“, Maribor.

Organizaciju koncerta su podržali Općina Tuzla, BH Telecom, Triglav osiguranje i NLB Banka Tuzla.

Koncertu će prisustvovati Ambasador Republike Slovenije u BiH  mag. Iztok Grmek i Barbara Beričić, I sekretarka ambasade.

Pozivamo ljubitelje pjesme da subotnju večer obogate umilnim zvucima glasova i upoznaju naše drage goste iz Slovenije.

ŽENSKI ZBOR „SLOVENČICE“ TUZLA

Poznati ženski zbor „Slovenčice“ osnovan je u septembru 2009.godine, s ciljem njegovanja slovenačke muzike, jezika i kulture. Zbor broji 24 članice, a njihov repertoar čine narodne i umjetničke pjesme na slovenačkom jeziku, kao i druge kompozicije. Dosad je zbor imao brojne nastupe, od kojih se izdvajaju dva samostalna koncerta. U 2013. godini Ženski zbor „Slovenčice“ imao je više nastupa, od kojih najznačajnijima smatraju nastup na Kongresnom trgu u Ljubljani, zatim nastup u Sarajevu na susretu slovenačkih pjevačkih zborova, te Božični koncert „Raspjevane božićne pahuljice“. Zbor vodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a izvedbu slovenačkih pjesama na harmonici prati Mirela Ibrahimović Mehanović.

VOKALNA SKUPINA  „KRONCE“ URŠNA SELA,  NOVO MESTO

Vokalna skupina „Kronce“ djeluje već punih 13 godina u okviru Kulturno umjetničkog društva Uršna Sela, općina Novo Mesto. Osnovana je iz jednostavne ljubavi prema pjevanju i njegovanju lijepih slovenačkih pjesama. Njihov repertoar sastoji se uglavnom od slovenačkih narodnih pjesama, ali je obogaćen i narodnim pjesmama drugih naroda, kao i duhovnim i zabavnim kompozicijama.

„Kronce“ su nastupale na priredbama lokalnog značaja, na revijama pjevačkih zborova u okviru općine Novo Mesto, te u inostranstvu, pri čemu naglašavaju značaj nastupa u Bosni i Hercegovini. Zbor vodi dirigentica Alenka Novak.

MEŠANI PEVSKI ZBOR „FERI“ MARIBOR

Mješoviti pjevački zbor „FERI“ je, nakon dugogodišnjeg nastojanja, ponovno osnovan početkom 2012. godine na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Univerziteta u Mariboru. Do sad su uspješno nastupali na svečanostima organizovanim u povodu dodjele diploma na svom i drugim fakultetima, kao i na priredbama u povodu dana fakulteta. Imali su i dva samostalna koncerta, na kojima su se predstavili šarolikim repertoarom i time oduševili publiku. Zbor djeluje pod vodstvom dirigentice Nadje Stegne, a u njemu pjevaju studenti i uposlenici fakulteta.

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara