U subotu održan Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

Spread the love
Rental Travel

Galerija „Mandžić“ u Tuzli je u subotu navečer, 8.11.2014. godine, ugostila tri zbora: Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ – Tuzla, Vokalnu skupinu  „Kronce“ – Novo Mesto, te Mješoviti pjevački zbor „FERI“ – Maribor. Zborovi su izvodili pjesme na slovenskome jeziku, a izvođenja kompozicija sva tri zbora skupa na publiku su ostavila najjači dojam.

Reha Centar

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

U uvodnome obraćanju, Dragica Tešić, predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, koje je i organizator ovoga koncerta uz podršku Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, objasnila je značaj obilježavanja upravo ove obljetnice, dok je Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, mag. Iztok Grmek, naglasio kako i Bosna i Hercegovina svakako treba ići putem pridruženja Europskoj uniji. Svojim prisustvom, podršku je iskazao i Zlatko Dukić, pomoćnik ministra za kulturu i sport Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. Organizaciju koncerta su podržali Općina Tuzla, BH Telecom, Triglav osiguranje i NLB Banka Tuzla.

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

Ženski zbor „Slovenčice“ osnovan je u septembru 2009.godine, s ciljem njegovanja slovenačke muzike, jezika i kulture. Njihov repertoar čine narodne i umjetničke pjesme na slovenačkom jeziku, kao i druge kompozicije. Zbor vodi dirigentica prof. Lejla Mulaosmanović, a izvedbu slovenačkih pjesama na harmonici prati Mirela Ibrahimović Mehanović.

Vokalna skupina „Kronce“ djeluje već punih 13 godina u okviru Kulturno umjetničkog društva Uršna Sela, općina Novo Mesto. Njihov repertoar sastoji se uglavnom od slovenačkih narodnih pjesama, ali je obogaćen i narodnim pjesmama drugih naroda, kao i duhovnim i zabavnim kompozicijama. Zbor vodi dirigentica Alenka Novak.

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

Iz Maribora u Tuzlu ovim povodom doputovao je Mešani pevski zbor „FERI“. Mješoviti pjevački zbor „FERI“ je, nakon dugogodišnjeg nastojanja, ponovno osnovan početkom 2012. godine na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Univerziteta u Mariboru. Pored brojnih nastupa, imali su i dva samostalna koncerta, na kojima su se predstavili šarolikim repertoarom i time oduševili publiku. Zbor djeluje pod vodstvom dirigentice Nadje Stegne, a u njemu pjevaju studenti i uposlenici fakulteta.

Koncert slovenačkih pjevačkih zborova

Monika Andrejaš – Padžić, PR koncerta

aktuelno.ba

Komentari

Komentara