U Sjevernoj Koreji je usred bijela dana opljačkana banka, što je prvi takav slučaj u čitavoj povijesti

Spread the love
Menprom

U Sjevernoj Koreji je usred bijela dana opljačkana banka, što je prvi takav slučaj u čitavoj povijesti postojanja te države, prenose mediji. Pljačka se dogodila 4. travnja u lučkom gradu Cheongjinu na sjeveroistoku zemlje, a meta pljačkaša bila je lokalna filijala Centralne banke Sjeverne Koreje.

Reha Centar

Banka se nalazi u prometnom dijelu grada te je imala osiguranje, no sudeći po svemu, ono se nehajno odnosilo prema svojim obavezama jer nitko od njih nije bio na radnom mjestu kad se dogodila pljačka. Pljačkaši su ušli u banku i natjerali službenike da im predaju sav novac koji se u tom trenutku nalazio u banci – oko 70 milijuna wona, što je nešto manje od 9.000 dolara.

Prema mišljenju istražitelja koji su bili na licu mjesta, netko je od službenika banke pomagao pljačkašima. Kriminalci su točno znali kad će čuvari napustiti svoje radno mjesto i kad će u sefovima biti dovoljno novca. Uoči sedmog kongresa vladajuće Komunističke partije Sjeverne Koreje, u sefovima banaka je bilo više novca nego obično zbog priprema različitih svečanosti.

“Nakon pljačke mjere osiguranja u ostalim bankama su pojačane. Banka, koja je opljačkana, zasad je zatvorena”, rekao je izvor za ‘Slobodnu Aziju’.

FENA aktuelno.ba

Komentari

Komentara