U sarajevskoj Vijećnici predstavljeni turistički potencijali Tuzle

Spread the love
Rental Travel

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo danas je domaćin manifestacije pod motom “Ljetujte u Tuzli“ na kojoj je u Vijećnici predstavljena turistička i kulturna ponuda grada Tuzle. 

Reha Centar

Voditeljica turističkog ureda Turističke zajednice Grada Tuzle Amra Jaganjac kazala je da je ovo prilika da najprije predstave jedinstvena slana Panonska jezera koja se nalaze u ‘srcu’ Tuzle, te da otvore izložbu posvećenu znamenitim tuzlanskim slikarima, prvenstveno Ismetu Mujezinoviću, Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarki BiH i zagovornici ženskih prava, ali i Đorđa Mihajlovića i Haima Pinte. U sklopu izložbe je i postavka posvećena tuzlanskim književnicima Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću, kao i postavka posvećenu tradicionalnim književnim susretima u Tuzli.

– Veliko je zadovoljstvo danas biti Tuzlanka u Sarajevu i imati priliku u Vijećnici predstaviti ono što grad Tuzlu danas čini turističkom destinacijiom u BiH ali i šire. U suradnji sa Turističkom zajednicom KS nadamo se da je ovo početak priče o razmjeni između gradova u BiH, budući da smo opredjeljenja da samo kroz zajedničke projekte i nastup možemo u najboljem svjetlu predstavljati BiH, a svaki od naših gradova ima svoju jedinstvenu ponudu i ni u kom slučaju nismo konkurencija jedni drugima, nego naprotiv, zajednički možemo polučiti još bolje rezultate – kazala je Jaganjac.

Ljetna, sezona kupanja u Tuzli, kako je dodala, zvanično je počela 1. juna, a radi se o jedinstvenim slanim jezerima koja na površini više od 20.000 metara kvadratnih vode, dakle na tri jezera s slanim slapovima, pružaju sjajan užitak i ugođaj za kupanje na sigurnom lokalitetu budući da su plaže slanih Panonskih jezera usklađene sa standardima plave zastave, a također i sve epidemiološke mjere se strogo poštuju.

Predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda je kazao da je ovo prilika da Tuzla pokaže sve svoje ljepote kada je riječ o njenoj turističkoj i kulturnoj ponudi.  

-Ponosan sam činjenicom da BiH ima mnogo toga da pokaže i jedino zajedno možemo da prevaziđemo posljedice pandemije i probleme sa kojim se suočava turistički sektor u BiH – kazao je Magoda.

Vrijeme je, kako je dodao, da upoznamo našu lijepu BiH jer samo tako najbolje možemo ispričati svim bliskim ljudima o ljepotama naše države. Izrazio je zadovoljstvo početkom saradnje sa gradom Tuzla najavljujući sličnu manifestaciju kada je riječ o Mostaru, te posjetu Banjoj Luci 22. juna sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

– Na međunarodno tržište moramo izaći svi jedinstveni jer turizam ne prepoznaje granice – istakao je Magoda naglašavajući značaj digitalnog marketinga, odnosno svih vidova razmjene i promocije potencijala dvaju gradova putem digitalnih kanala.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je kazala da danas iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada BiH Sarajeva sa Tuzlom i svim drugim gradovima BiH.

-Želimo zadržati turiste, dati priliku turizmu, posebno kulturnom turizmu, pokazati Evropi, svijetu, ali i domaćem stanovništvu kakve prirodne ljepote imamo – navela je Karić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je jako važna sinergija Sarajeva i Tuzle, kao i infrastrukturna povezanost tih gradova. Naveo je Tuzla ima i posebnu geološku prošlost i da se ponosi svojim Panonskim jezerima.  

Fena

Komentari

Komentara