U povodu Dana nezavisnosti BiH održan koncert ” Sevdah, pečat u srcu svakog Bosanca „

Spread the love
Menprom

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u petak 28. februara 2014. godine održan je koncert u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pod nazivom „ Sevdah, pečat u srcu svakog Bosanca „. U dvosatnom programu nastupili su Ansambl Zefir, Elvir Mujanović, Almir Kalajlić, Gradski dječiji/omladinski folklorni ansambl, Elma Hodžić, Azra Husarkić, KUD Tarevci, Senad Vrgovčević, Arif Ahmetašević, Nesko, Mirso Čomaga, svi uz pratnju vrsnog Rio benda.

Reha Centar

sevdah i folklor

 I ovaj put se potvrdilo da je sevdah u srcu svakog Bosanca. Nekoliko stotina posjetilaca uživalo je u zvucima sevdalinki, a svaka pjesma je ispraćena od prvog do posljednjeg takta pjevanjem publike. Za nezaboravnu atmosferu potrudili su se svi izvođači svojim jedinstvenim nastupima. Prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr. Salko Bukvarević, koji se zahvalio svima na dolasku i podršci :

sevdah i folklor

 1. marta navršavaju se pune 22. godine od obnovljenog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine. Iza naše zemlje je jedna veoma teška i ponosna dionica historije. Ova manifestacija je znak sjećanja na sve ljude koji su izglasali nezavisnost naše zemlje, a zatim je i odbranili. Upravo ovako želimo da pokažemo svima onima koji govore da Bosne i Hercegovine nema, da je ima i da će je uvijek i biti. Smatrali smo da u našem gradu nema dovoljno kulturnih događaja koju su vezani za obilježavanje ovog veoma značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu te smo zato istrajni u organizaciji ove manifestacije već osmu godinu zaredom. Zahvaljujem se svim članovima Organizacionog i Izvršnog obora koji su dali svoj doprinos da sve ovo uspije. Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Organizacionog odbora upućujem najsrdačnije čestitke u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. ” – istakao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr.Salko Bukvarević.

sevdah i folklor

 Nakon ovih riječi Bukvarević je nagrađen aplauzom. Na kraju svog obraćanja zahvalio se sponzorima i donatorima koji su doprinijeli realizaciji ovog značajnog projekta.

 Svake godine ova manifestacija se podiže na viši nivo i ponudi se nešto novo. Tako je ovaj put uz vrhunske pjevače koji su nastupili i kulturno-umjetnička društva, dat prostor i mladim izvođačima sevdalinke. Sve je bilo posvećeno bosanskoj tradiciji i lijepom druženju, u duhu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta.

sevdah i folklor

 Ovo je jedna od rijetkih manifestacija kojom se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dosadašnja praksa je pokazala da je to izvanredan koncert kojeg svake godine posjeti više stotina ljudi kako bi uživali u zvucima sevdalinke i bosanskih igara.

 Organizator koncerta je bio Klub patriotske lige općine Tuzla , a suorganizatori RTV Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzla. Sponzori su fabrika namještaja ” Izazov” Kalesija, Lafat komerc d.o.o Kalesija i građevinska kompanija PGM Kalesija. Generalni pokrovitelj manifestacije je OO SDA Tuzla.

 Klub PL-a općine Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara