U ponedjeljak promocija video spota i pjesme „Stube“ mlade hip-hop pjevačice Sassje

Spread the love
Menprom

U.G. Vive Žene, Centar za terapiju i rehabilitaciju Tuzla od 25. novembra do 10. decembra obilježavaju „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ i tim povodom organiziraju niz događaja posvećenih podizanju javne svijesti o sve prisutnijem problemu nasilja nad ženama i djevojkama.

Reha Centar

Prema riječima Danijele Kaloci, voditeljice sigurne kuće u U.G. Vive Žene kada je riječ o smještaju u sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici od januara 2017. do danas na tretmanu je bilo 77 osoba, od toga 39 žena i 38 djece. Na SOS – telefon 126 za pomoć žrtvama nasilja u porodici od januara 2017. do danas obavljeno je 230 razgovora. Kaloci je istakla da obilježavanjem 16 dana aktivizma Vive Žene dodatno pokušavaju skrenuti pažnju  na ovaj problem.

Aktivnosti u povodu globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ započinjemo sutra, 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završavamo na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Kao i svake godine nizom edukativnih radionica, uličnom akcijom, promotivnim medijskim aktivnostima ćemo intenzivno govoriti o temi nasilja i na taj način prevenirati nasilje. Jedno osvježenje u odnosu na ranije godine je što smo uspostavili saradnju sa popularnom hip-hop izvođačicom Sassjom iz Tuzle koja je napravila pjesmu Stube i video spot koji govori o nasilju nad ženama. Želimo kroz muziku, problem nasilja u porodici približiti svim generacijama, a pogotovo mladima. Također, u saradnji sa našim partnerima Pozorištem mladih Tuzla napravili smo predstavu koja se bavi problemom nasilja i koja će premijerno biti izvedena 12. decembra –  istakla je Vildana Bilajac Isabegović, pravna savjetnica u U.G. Vive Žene Tuzla.

U prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla u ponedjeljak 27. novembra 2017. godine u 19:00 sati bit će održana promocija pjesme „Stube“ i video spota mlade hip-hoperice Sassje koji govori  o problemu nasilja nad ženama.

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

Događaju će prisustvovati žene iz različitih oblasti našeg društva kako bi zajedno progovorile na ovu temu i na taj pružile podršku ženama koje trpe nasilje, te pokazale da su vrijedne dostojanstvenog života bez straha i nasilja.

 

 

 

 

Komentari

Komentara