U organizaciji GO SDA Tuzla održana tribina : „Uticaj pozitivnih procesa Reformske agende na razvoj tuzlanske regije“

Spread the love
Rental Travel

„Uticaj pozitivnih procesa Reformske agende na razvoj tuzlanske regije” naziv je javne tribine koju je u prepunoj sali BKC-a Tuzla organizovao Gradski odbor SDA Tuzla. Uvodničar tribine bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Fadil Novalić, a tribini su prisustvovali predstavnici federalne i kantonalne vlasti, rukovodstvo KO SDA TK, članovi GO SDA Tuzla, predstavnici drugih političkih partija, brojni privrednici, mediji i zainteresovani građani.

Reha Centar

Uvodnu riječ je kao domaćin dao predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla, Sabahudin Imamović.

„ Tuzlanski kanton i grad Tuzla su nažalost dugo bili „slučaj”. Mislim da se situacija popravila, međutim ovdje je itekako potrebno rješavati privredne i ekonomske probleme. Gradskom odboru SDA Tuzla je pripala privilegija da organizuje jednu ovakvu tribinu jer Reformska agenda je tema koja zaokuplja najširu javnost i ovdje ćemo iz prve ruke čuti šta ona pozitivno donosi „.

Današnja posjeta federalnog premijera predstavlja početak novog programa u radu Vlade FBiH koji podrazumijeva odlazak na teren u ključne kantone, kako bi se u interakciji s nižim nivoima vlasti započeti projekti efikasnije realizirali. I ova tribina je bila prilika da se na najbolji mogući način približe prednosti Reformske agende, u ovom slučaju za tuzlansku regiju.

„ Agenda je skup aktivnosti koje je potrebno sprovesti u zoni fiskalne politike, radnog zakonodavstva, poslovnog okruženja, socijalne politike, vladavine prava i javne uprave. Sve to treba da poboljša socijalne, ekonomske i sve druge prilike u Bosni i Hercegovini. Za Tuzlanski kanton to se odnosi na poboljšanja u fiskalnoj politici, poreznoj politici, u poslovnom okruženju koje generiše Federacija i socijalna politika kroz Zakon o PIO/MIO, Zakon o registraciji socijalnih davanja itd. Pored Agende koja definiše reformski put kroz zakone, mi imamo i investicione aktivnosti. Reforme su srednjoročnog karaktera, mada već i sada daju rezultate, imamo dobar ekonomski rast. I dalje ćemo revnosno raditi na onome što smo započeli, ali nam treba pomoć nižih nivoa vlasti, javnosti i nevladinih organizacija, poslodavaca, sindikata, jer radi se o reformama koje koriste građanima „ – istakao je premijer Novalić.

Prisutnima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je između ostalog naveo kako su prilikom današnje posjete gospodina Novalića otvorene teme vezane za odnose Federalne vlade i kantonalnih vlada, te da je ukazano na probleme sa kojima se kantoni susreću, a ponovo je otvoreno pitanje o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, te ino dugu i zaduživanju. Analizirani su i projekti koje su kantonalna i Federalna vlada realizirale na području TK-a.

Tokom ove javne tribine brojni građani su postavljali premijerima i domaćinu pitanja na koja su i dobili odgovore.

aktuelno.ba – GO  SDA – Tuzla

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara