U Narodnom pozorištu Tuzla uskoro ‘XXVIII pozorišni dani’

Spread the love
Rental Travel

Pripreme za pozorišnu reviju “Tuzlanski pozorišni dani” privode se kraju u Narodnom pozorištu Tuzla. Ovogodišnja revija će biti održana od 10. do 20. novembra, a na programu je ukupno deset predstava domaćih i regionalnih produkcija.

Reha Centar

Svečano otvaranje revije je zakazano za četvrtak, 10. novembar u 19.30 sati, premijernim izvođenjem predstave “Djelidba” po tekstu Skendera Kulenovića i u režiji Miralema Zubčevića. Prvo reprizno izvođenje te predstave zakazano je za dan poslije, 11. novembra u 19,30 sati.

Bosansko narodno pozorište Zenica će na reviji učestvovati sa predstavom „Tri dana“, po tekstu Romana Sikore i u režiji Tanje Miletić Oručević, a publika će predstavu moći pogledati u subotu 12. novembra u 19.30 sati.

U pratećem dijelu programa bit će organizovano Književno veče i promocija knjige „Setilo se majke“, autorice Brankice Damjanović, a promocija će biti održana u  nedjelju, 13. novembra u 18.00 sati.

Predstava „Lutka“ po tekstu Mire Gavrana i u režiji Adisa Bakrača,  u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, bit će  odigrana u ponedjeljak 14. novembra u 19.30 sati. Pozorište mladih Sarajevo na ovogodišnjoj reviji u programu učestvuje i s predstavom za djecu „Tobija“, u režiji Maria Drmaća, a predstava je na repertoaru u utorak 15. novembra u 11.00 sati.

Program revije se nastavlja u srijedu, 16. novembra u 19.30 sati, kada će publika moći pogledati predstavu „Zbogom, Kalifornijo“ Narodnog pozorišta Mostar, za koju je tekst napisala Emina Kovačivić i koju je režirala Lajla Kaikčija.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar će se na reviji predstaviti s komadom „Isus, sin čovječiji“, po tekstu Halila Džubrana i u režiji Roberta Pehara, a predstava je na repertoaru revije u četvrtak, 17. novembra u 19.30 sati.

Program revije namijenjen najmlađima nastavlja se izvođenjem predstave „Kao Mačak u čizmama“, u režiji Midhata Kušljugića, u koprodukciji ART Teatra Tuzla i Narodnog pozorišta Tuzla, a mališani će predstavu moći pogledati u dva termina. Premijerno izvođenje predstave je zakazano za petak, 18. novembar u 18.00 sati, a prvo reprizno izvođenje u subotu, 19. novembra u 12.00 sati. Premijeru predstave „Kao Mačak u čizmama“ će upotpuniti i promocija knjige „Mali glumci“, autora Midhata Kušljugića i Vahida Klopića.

Gostujuća predstava „Teror“, autora Ferdinanda Von Schiracha i reditelja Ivana Funka, u koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, na repeprtoaru Revije je u subotu, 19. novembra u 19.30 sati.

Svečano zatvaranje revije je zakazano za 20. novembar, u 19.30 sati, na kojem će publika moći pogledati gostujuću predstavu „Ljubavna priča“, autora Puriše Đorđevića i reditelja Ljubiše Ristića, u produkciji beogradskog KPGT-a, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Komentari

Komentara