U Crnoj Gori najviše dnevnooboljelih ali turistička sezona ‘brutalna’

Menprom

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su novih 332 slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj oboljelih u posljednja četiri mjeseca te se čak govori o novom valu zaraze. S druge pak strane, crnogorski ministar financija ustvrdio je ta zemlja ima “brutalnu” turističku sezonu te milijunski suficit državnog pororačuna.

Reha Centar

Među oboljelima je 41 turist i to većinom iz Budve i Ulcinja, dva primorska grada koji bilježe najveći turistički promet ovog ljeta. Budva se s 2635 oboljelih na 100 tisuća stanovnika našla u crvenoj zoni.

Istodobno je zabilježan rast broja pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih, koji je do sada bio u prosjeku ispod 5 posto, na 9,95 posto u srijedu.

Da je situacija složena potvrdio je i direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, koji je ustvrdio da je ponovno uspostavljena lokalna transmisija te da se može govoriti o novom valu zaraze.

“Epidemiološka situacija svakim danom je sve složenija. U svim europskim zemljama došlo je do rasta broja oboljelih, što je slučaj i u Crnoj Gori, pa se može govoriti i o novom valu epidemije”, rekao je Galić za RTCG.

Crna Gora je početkom kolovoza, kada je broj zaraženih počeo rasti, zabranila ulazak u ugostiteljske objekte osobame koje nisu cijepljenje ili nemaju negativan test na koronavirus.

Potvrda o cijepljenju ili negativan test uvjet su i za ulazak u noćne i disko klubove, ali i na glazbene festivale koji su planirani u drugoj polovici kolovoza u gradovima na crnogorskoj obali.

Crna Gora do sada je potpuno imunizirala više od trećine odraslog stanovništva i na začelju je liste europskih država po broju cijepljenih. U želji da potakne stanovnike Crne Gore da se cijepe, vlada u Podgorici dat će svima koji prime cjepivo u kolovozu turistički vaučer od 50 eura koji mogu iskoristiti u privatnom smještaju ili u hotelima u većinskom državnom vlasništvu.

Crnogorski ministar financija: Crna Gora ima “brutalnu” turističku sezonu

Vladina politika otvorenih granica sve češće je na udaru oporbenih stranaka koje tvrde da je izvršna vlast time što je turistima omogućila da bez uvjeta ulaze u Crnu Goru finacije stavila ispred zdravlja stanovništva.

S druge strane, ministar finacija Milojko Spajić, ustvrdio je da Crna Gora ima “brutalnu” turističku sezonu te milijunski suficit državnog pororačuna.

“Mi imamo sezonu koja je brutalna ove godine. Samo u srpnju smo imali 43 milijuna suficita, to je povijesni maksimum”, rekao je Spajić.

Fena

Komentari

Komentara