U akciji ‘Gibraltar” tokom dana privedeno osam osoba

Menprom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)započeli su jutros akciju kodnog naziva “Gibraltar“, koja se izvodi napodručju Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

Reha Centar

Istražnim aktivnostima navodno je utvrđeno da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana. Dio novca je navodno zadržan na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine.

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na 16 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske. Aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, saopćeno je iz SIPA-e.

U akciji je do sada privedeno nekoliko osoba: Neven Kulenović (1967.), Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), Darko Aleksić (1965.), Stipe Prlić (1958.), Zoran Bakula (1964.) i Senad Zaimović (1964.)

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: