Tužna kolona sa ostacima stradalih Srebreničana kreće sutra iz Visokog

Rental Travel

 Devet posmrtnih ostataka identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici bit će ukupano na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – potvrdio je Feni direktor JKP “Gradska groblja” Visoko Kenan Karavdić.

Reha Centar

Kolona sa tijelima stradalih Srebreničana kreće u četvrtak 9. jula u 10.00 sati iz Visokog.

Karavdić je naglasio da ove godine neće biti organiziran prevoz kao ranijih godina velikim kamionom sa zastavom, nego će ići tri mala pogrebna vozila.

Trasa kolone će biti ista kao i prethodnih godina.

– Kolona će se kratko zadržati u Ilijašu, a nakon toga u Vogošći. Kolona će se zadržati i ispred zgrade Predsjedništva BiH, te kratko kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i kod Markala. Ove godine će se kolona zaustaviti i pet minuta pred Vijećnicom gdje će Grad Sarajevo odati počast žrtvama genocida. Nakon toga kolona ide preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida – kazao je Karavdić.

Naglasio je da je “ove godine možda najtužniji ispraćaj zato što je zbog pandemije koronavirusa spriječeno mnogim ljudima da dođu i mnogim porodicama da prisustvuju i izvrše ukop svojih najmilijih, koji su identifikovani”.

– Mi znamo da je identifikovano negdje oko 14 tijela i bilo je spremno ove godine za ukop na 25. godišnjicu, međutim, zbog nemogućnosti dolaska porodica iz inozemstva i ove čitave situacije, ove godine se ukopava samo devet identifikovanih Srebreničana – kazao je Karavdić.

Istakao da je se danas vrše zadnje pripreme u Visokom, te dodao je da u Potočarima počeo iskop mezara u Memorijalnom centru.

Fena

Komentari

Komentara