Tuzlanski omladinci obogatili pluća grada sa 100 novih sadnica

Spread the love
Menprom

Sedma volonterska akcija sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ održana je u petak, 08.11.2019. godine na području Grada Tuzla. Pomenute terenske aktivnosti rezultat su zajedničkog rada, truda i zalaganja stotine hiljada volontera širom Bosne i Hercegovine, koji svake godine nastoje da daju svoj doprinos pošumljavanju zemljišta, očuvanju zelenih površina te edukaciji svih struktura društva o njihovom značaju.

Reha Centar

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184 441 volontera, koji su očistili oko 13 350 tona otpada i zasadili 446 218 sadnica raznih vrsta drveća.

Park u naselju Dragodol, park „Slana Banja“, kao i dvorišta OŠ „Lipnica“ i OŠ „Pasci“ – područna škola „Pasci Gornji“ od petka su bogatiji za ukupno stotinu sadnica drveta Thuja smaragd, koje su obezbijeđene uz velikodušnu pomoć prijatelja i sponzora projekta. Učesnicima akcije tehničku podršku pružilo je i JKP „Komunalac“ Tuzla.

Gradovi Bosne i Hercegovine, posebice Grad Tuzla, nalaze se u ogromnom problemu po pitanju zagađenja zraka, stoga sve inicijative i aktivnosti u svrhu potpunog ili djelimičnog rješavanja ovog problema imaju poseban značaj. Svako drvo, kao izvor života, od izuzetne je važnosti za okoliš. Građanima se svake godine pruža prilika da uzmu učešće u našim terenskim aktivnostima te se time nastoji skrenuti pažnja na sve negativne implikacije našeg nemarnog odnosa prema prirodi, a posebno na faktore koji su zaduženi za pročišćavanje vazduha i održavanje prirodnog balansa. Bez konstantnih napora usmjerenih u cilju rješavanja problema aerozagađenja, ostajemo na jako dugom i teškom putu, a naši građani će u sve većoj mjeri osjećati posljedice neodgovornog odnosa prema prirodi“, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Učesnici ovogodišnje akcije sadnje drveća, pored članova i volontera Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, bili su učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla i JU Behram-begove medrese Tuzla, kao i učenici JU OŠ Lipnica i JU OŠ Pasci – područna škola „Pasci Gornji“ koji su bili domaćini akcije sadnje u njihovim dvorištima.

Projekat „Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s Do It World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće preko 35.000.000 volontera.

Očuvanje zelenih površina, zaštita životne sredine i unapređenje lokalne zajednice mogući su kroz angažman svih segmenata društva, što upravo i jeste fokus volonterskih aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“ u našoj zemlji. Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim radom, kroz ove i slične terenske aktivnosti, doprinesu poboljšanju ne samo cjelokupnog ekološkog stanja već i smanjenju nivoa zagađenja zraka u Tuzli, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

I ove godine, akcija se provodi uz nesebičnu podršku kompanije Eko život, NLB Banke d.d. Sarajevo, Misije OSCE-a u BiH, Rudarskog instituta Tuzla, Vitinike, Vulkana i drugih društveno odgovornih kompanija i institucija.

Naredna terenska aktivnost projekta planirana je za septembar mjesec 2020. godine, kada će se održati deveta po redu velika akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Pored terenskih aktivnosti, projekat „Let's Do It Tuzla“ veliku pažnju posvećuje i ekološkim edukacijama u vidu programa „Mala škola ekologije“, u kojem je do sada učešće uzelo preko 12.000 učenika svih odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Tuzla.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara