Tuzlanski kanton zahtijeva pravedniju raspodjelu javnih prihoda

Menprom

Tuzlanski kanton želi pravednu raspodjelu javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima, planiranu Nacrtom budžeta FBiH za narednu godinu, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona sa poslanicima u Predstavničkom domu i delegatima u u Domu naroda FBiH sa područja ovog kantona.

Reha Centar

– Problem je što po ovom trenutno važećem zakonu kroz nacrt budžeta Vlade FbiH za 2016. godinu ponovo su projektovani manji prihodi za Tuzlanski kanton u visni od 2 miliona KM. Kad smo napravili analizu šta je posljedica toga, onda  smo došli do određenog zaključka da se radi o otplati vanjskog duga za naš kantona koji se faktički na 2 puta otplaćuje, prvi put sa jedinstvenog računa a drugi put  ga Vlada FBiH, ako tako možemo kazati presreće naše prihode  i našu ratu kredita knjiži  u federalnom budžetu kao primitak . Mi smo danas okupili poslanike s našeg kantona koji su u Parlamentu federacije i od kojih ćemo tražiti da kroz svoj angažman u parlamentu i Domu naroda pokušaju što bolje pozicionirati Tuzlanski kantona, kazao je premijer Gutić.

U kantonalnoj vladi smatraju da postoji dovoljno kritična masa u federalnom parlamentu da bi se ova stvar pokrenula. Premijer Gutić je već razgovarao sa premijerima Zeničko-Dobojskog i Unsko-Sanskog kantona i očekuje se da će i ovi kantoni uticati na budžet za narednu godinu. Poslanici i delegati, koji su učestvovali na današnjem sastanku smatraju da se Tuzlanskom kantonu nanosi velika šteta.

javni prihod

– Mi smo već uputili inicijativu za ravnopravnu raspodjelu prihoda i tražimo ukidanje fondera dva. Tuzlanski kantona je otprilike zakinut za oko 80 miliona Km na godišnjem nivou što bi bilo dovoljno da se popune neke budžetske rupe , objasnio je Mahir Mešalić, poslanik DF-a u PD Parlamenta FBiH.

– Na prošloj sjednici Doma naroda mi smo raspravljali o tome i donesena je odluka da se u narednih devedeset dana kompletan zakon o raspodjeli javnih prihoda izmjeni  i mi nećemo odustat, barem što se tiče  poslanika SBB da se izborimo za ravnopravnu raspodjelu prihoda po ovom osnovu, izjavio je Fuad Hadžimehmedović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Za Tuzlanski kanton poseban problem predstavlja i  dupla otplata vanjskog duga. A povrh svega, naredne godine, očekuje ga teška finansijska situacija. Poslanici su na sastanku danas pružili podršku kantonalnoj vladi u rješavanju ovog problema. Treba napomenuti da federalni parlamentarci sa područja Tuzlanskog kantona čine skoro četvrtinu ovog parlamenta zbog čega imaju dovoljan kapacitet da se rješavanje ovog problema konačno pokrene. Za narednu sedmicu je najavljen i sastanak premiejra Gutića sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

 rtvtk.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara