Tuzlanski kanton dobio novu Vladu

Tuzlanski kanton od danas ima novi saziv Vlade na čijem čelu je premijer Denijal Tulumović iz SDA. Nova Vlada Tuzlanskog kantona imenovana je danas na hitnoj sjednici Skupštine TK a istu je podržalo 19 zastupnika, 6 je bilo protiv a 7 susdržanih glasova.
Premijer Tulumović u svom ekspozeu istakao je da je imati državi čast i privilegija, a predstavljati velika odgovornost.- Funkciju premijera prihvatio sam da bih napravio Tuzlanski kanton mjestom dobrog življenja. Čitav radni vijek posvetio sam dobrobiti čovjeka. Ostvaren sam čovjek s ugledom u društvu, a na ovoj funciji želim nastaviti raditi na dobrobiti čovjeka – rekao je, između ostalog, Tulumović.Među brojim prioritetima rada Tulumović je, između ostalog, naveo izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, stabilizaciju finansijskog sistema TK, stabilizaciju rudnika te izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla te termoelektrane u Banovićima. Također, rekao je da je jedan od ciljeva smanjiti ili ukinuti parafiskalne namete, a posebno je istakao cestovnu deblokadu TK.
On je još dodao da će ekonomija biti u fokusu njegovog rada a da će od ministara trađiti veću odgovornost i obavezue.
 – UKC Tuzla je materijalno-tehnički osiromašen i građani se s pravom žale na neke usluge u zdravstvu. Želimo uspostaviti 24-satnu zdravstvenu zaštitu svih građana u TK, a ne samo kroz hitnu pomoć. Cilj je ažurirati liste lijekova i izbjegavati preferiranje određenih proizvođača – rekao je, između ostalog, Tulumović.
SDA ima i ministra kulture, sporta i mladih Srđana MIćanovića iz Tuzle, a Fahreta Brašnjić iz Srebrenika je ministrica obrazovanja i nauke. Suad Mustajbašić (SDA) iz Teočaka je ministar finansija, a Elviru Herčinoviću (SDA) iz Gradačca povjeren je resor pravosuđa i uprave.
Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla predložio je, a Skupština potvrdila, Sulejmana Brkića iz Lukavca za ministara unutrašnjih poslova, a Mustafu Šakića iz Gradačca za ministra poljoprivrede.Dajana Čolić (DF) iz Lukavca je ministrica zdravstva, a Elvir Mujkanović (DF) iz Srebrenika ministar za boračka pitanja.
Elvir Rožnjaković (SBB) iz Kalesije je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, a Tuzlak Edin Buševac (SBB) ministra trgovine, turizma i saobraćaja.
Asmir Hasić (SBiH) iz Živinica je ministar privrede, a Admir Hrustanović (SBiH) iz Čelića je ministar rada, socijalne politike i povratka.
Skupštinsku većinu u TK čine zastupnici SDA, DF-a, SBiH, SBB-a te dva bivša zastupnika SDP-a i jedan iz PDA.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara