Tuzlanska “Maloljetna djeca rata” kreću u borbu za svoja prava

Spread the love
Menprom

U našu redakciju stigao je zahtjev skupine mladića, tuzlanske čaršijske raje koji su kao maloljetnici školske klupe zamijenili puškama na prvoj borbenoj liniji ratne i sudbonosne `92 godine.,da objavimo njihov poziv za okupljanje i pripreme za organizaciju Osnivačke skupštine.

Reha Centar

Velika većina nas se svakako sjeća onih starih partizanskih filmova o malim i velikim herojima borbe protiv fašizma. Boško Buha, Sava Jovanović – Sirogojno i još neki poznati likovi bili su uzor mnogim mladim naraštajima tog vremena.

No ova naša “Djeca rata” , dvadeset i kusur godina poslije još nisu ostvarili ni minimum svojih prava, a nije rijedak slučaj da neki zbog odbrane svoje domovine nisu uspjeli završiti ni školu.

Ima li tačan broj takvih koji su dobrovoljno krenuli u odbranu BiH ne znamo, ali ono što znamo jeste činjenica da danas niti su priznati ni poznati.

Upravo ova grupa tuzlanskih mladića u subotu 1. marta, baš na Dan nezavisnosti BiH, tačno u podne ispred Mejdana planira svoje prvo okupljanje s ciljem da se izvrše pripreme za osnivačku skupštinu udruženja građana, koje će se prema nezvaničnim podacima koje imamo zvati “Maloljetna djeca rata”.

Pozivaju sve one koji su dio ove ratne priče kao i sve ostale građane Tuzle koji ih žele podržati da im se pridruže.

Subota, 1. mart , ispred Mejdana, tačno u 12 sati.

Za inicijativni odbor poziv uputio:

Numanovic Mirhad

aktuelno.ba

Komentari

Komentara