Tuzlaci u duhu antifašizma obilježili Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Spread the love
Menprom

Na Slanoj banji u Tuzli danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, svečano obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. Delegacije su cvijeće položile pred spomen obilježja partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992. – 1995. i civilnim žrtvama rata.

Reha Centar

„Danas obilježavamo 9. maj. Dan pobjede planete zemlje nad fašizmom, veliki antifašistički praznik, koji je evropski kontinent odredio za Dan Evrope, jer je antifašizam najveća civilizacijska tekovina 20. stoljeća.

“Svim građanima čestitam Dan pobjede planete nad fašizmom, 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. Mi moramo, neprekidno, u našoj manifestacionoj i spomeničkoj kulturi, njegovati antifašizam i ukazivati na pravac antifašizma, jer je fašizam aktuelan, a ako antifašisti zašute, tada fašisti progovore, zato nam je važno obilježavanje ovakvih datuma“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji je ujedno i Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, biće upriličeno svečano otvaranje Izložbe – Tuzla je izabrala antifašizam.

Izložbu čine fotografije i dokumenti koji govore o pripremama Tuzle za borbu protiv fašizma, 1941.godine. Na izložbi su ujedno predstavljeni istaknuti aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta u Tuzli i njihov doprinos u antifašističkoj borbi (1941 – 1945).

aktuelno.ba

Komentari

Komentara