Tuzlaci obilježili Međunarodni dan bijelih traka

Rental Travel

U organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt” i građanske inicijative “Jer me se tiče”, kod Ismeta i Meše  te mirovnog pokreta aktivista na Trgu slobode,  u Tuzli je danas obilježen Međunarodni dan bijelih traka u znak sjećanja i saosjećanja sa žrtvama ratnih zločina u Prijedoru.

Reha Centar

PRIJEDOR PRIJEDOR PRIJEDOR PRIJEDOR PRIJEDOR

Stotinjak aktivista, ali i građana Tuzle, na Korzou, u crnim majicama, sa bijelim trakama oko ruke, koje su tokom dana dijelili i ostalim građanima, desetominutnom šutnjom podsjetilo je na događaje u Prijedoru od prije 23 godine, ali i izrazilo pijetet prema mnogobrojnim nesrpskim žrtvama u tom gradu.

PRIJEDOR PRIJEDOR  RAMIZ BERBIĆ PRIJEDOR

Doprinos akciji obilježavanja Dana bijelih traka u Tuzli dali su mnogi pojedinci, ali i vlasnici lokalnih kafića.

Uprilčen je i svojevrsni performans “pet minuta ćutanja i zaleđivanja pokreta” u znak sjećanja na sve mlade prijedorske žrtve zločina koji su izgubili život samo zato što su muslimani.

PRIJEDOR PRIJEDOR PRIJEDOR PRIJEDOR

Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina.

Podsjećamo, peticija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, je po protokolu predata prošle godine gradskim vlastima Prijedora, međutim, gradski čelnici se do danas nisu izjasnili o ovoj inicijativi roditelja ubijene djece. Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja prijedorske lokalne vlasti.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara