Tuzlaci obilježili Dan oslobođenja grada

Menprom

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Trnovcu i bistama narodnih heroja NOR-a, zatim na spomen obilježja antifašističkim borcima 1941.-1945. i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., na spomenik Zlatnim ljiljanima BiH, te na mezarje/groblje civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji, u organizaciji GradaTuzla obilježen je 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle.

Reha Centar

Podsjećanja radi, prije 76 godina, Tuzla je prvi put oslobođena u II svjetskom ratu i postala prvi oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Svoje drugo i konačno oslobođenje Tuzla je dočekala 17.septembra 1944. godine.
Tuzlaci su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma, a kao podatak tome svjedoči i činjenica da je prema zvaničnim podacima poginulo 889 Tuzlaka i Tuzlanki u borbama širom bivše Jugoslavije u toku NOR-a (1941-1945). 
Svi zajedno složni su u jednome a to je da je fašistička vojska pobijeđena ali da sam fašizam još uvijek živi i da se protiv njega treba boriti svim silama, a to mogu samo istinski antifašisti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara