Tuzla svečano obilježila Dan državnosti BiH

Spread the love
Menprom

25.novembra 1943.godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a na kojem su potvrđene granice BIH, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije. Povodom obilježavanja 25. novmebra, Dana državnosti vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, te poslanici u Skupštini TK podsjetili su na značaj ovog datuma.

Reha Centar

Tradicionalno, kao i svake godine poslanici Skupštine TK, i vijećnici Gradskog vijeća položili su cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj banji, te odali počast svima onima koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945.  i 1992.-1995.

Dan državnosti BiH

„25. novembra 1943. na zasjedanju u Mrkonjić Gradu,  ZAVNOBiH je donio Odluku o uspostavljanju države BIH u okviru Jugoslavije. I to je za nas jedan od najbitnijih datuma, pogotovo što su se sve ofanzive osim osme vodile u BiH, time više ima i značaj i ovaj datum kao dan državnosti BiH.“, istakao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na šetalištu Slana banja, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća i Skupštine TK, te je istkanuto da je prije 71 godinu u Mrkonjić Gradu donesena odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, koja je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.  Grad Tuzla već godinama unazad šalje jedinstvenu poruku, dokaz je i simbol multietničnosti, zajedništva i tolerancije. Nada Mladina, dopredsjedavajuća tuzlanskog Gradskog vijeća podsjetila je na historijsku važnost ZAVNOBiH-a i njegovanje antifašističkih tekovina.

Dan državnosti BiH

„Tuzla svojim modelom života, građani Tuzle podrškom jedni drugima, njegovonjem ne života jedni pored drugih, nego jedni s drugima, svjedoče da je moguć zajednički život u BiH, kakav je i ranije bio.“ , dodala je Nada Mladina, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća.

Dan državnosti BiH

Odlukom nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara