Tuzla: Protesti studenata (foto)

Spread the love
Rental Travel

Studenti Univerziteta u Tuzli danas organizovali mirne proteste kroz grad.Razlog ovog protesta je zabrinutost povodom odbijanja Bosne i Hercegovine da pristupi programu ERASMUS+ koji bi mladima iz BiH omogućio da putuju i educiraju se šriom Evrope.

Reha Centar

Studenti su se okupili ispred Rektorata (Filozofski fakultet) u 10.00 sati, a oko 10,30 krenuli do grada. Povorka je prošla korzom, zadržavajući se ponajviše na Trgu Slobode, zatim su krenuli na skver, te sjevernom magistralom, nakon čega su svoje transparente okačili na most kod pozorišta, a sve to uz vodstvo inicijatorice i organizatorice okupljanja studenata u Tuzli, Lejle Zonić. 

protesti studenata

Studentima Bosne i Hercegovine je upravno onemogućeno učešće u programima razmjename u zemljama Evropske Unije, za narednih 7 godina! Studenti Bosne i Hercegovine su osuđeni na to da do 2020. godine ne mogu volontirati kroz najpoznatiji evropski volonterski servis EVS! Hiljade studenata Bosne i Hercegovine će ostati bez prava na apliciranje za stipendije iz programa ERASMUS+ kojem Bosna i Hercegovina nije pristupila zbog unutrašnjih političkih nesuglasica!

Lejla Zonic
Lejla Zonić – inicijator i organizator okupljanja studenata u Tuzli

Hiljadama studenata je ovo bila jedina šansa za sticanjem iskustva u Evropi! Studenti će sada ostati prepušteni na milost i nemilost biroima za zapošljavanje, te nekvalitetnom i neuređenom BH sistemu obrazovanja!

protesti studenata

Bolonja podrazumijeva mobilnost koja nam je upravo onemogućena za narednih 7 godina! Pored svega što nam vladajuće strukture svakodnevno priređuju svojim neradom, nestručnošću, i kvazipolitikom vođenom iskrivljenim sistemom vrijednosti, pored obrazovnog sistema koji radi svog (ne)kvaliteta jedva opstaje, pored tržišta rada koje negira postojanje više od 50% obrazovanih mladih ljudi, pored svega ovoga, država Bosna i Hercegovina nam oduzima POSLJEDNJU PRILIKU za usavršavanjem, kvalitetnim obrazovanjem, i razmjenom iskustava sa mladima iz Evrope i svijeta!

Embargo se ne stavlja na mlade, jer mladi uzvraćaju udarac!

 

GALERIJA SLIKA

Komentari

Komentara