Turski učenici u posjeti vršnjacima u Vozući

Spread the love
Rental Travel

Osnovna škola ”Vozuća”, obrazovna ustanova koja narednih dana obilježava značajnu godišnjicu, u ovim je trenucima centar dešavanja, kada je u pitanju obrazovanje i druženje u našoj zemlji.

Reha Centar

Iako situacija poslije poplava, nije najbolja ni na ovom području, oni najmlađi, zajedno sa svojim roditeljima i ostalim sugrađanima, pokušavaju se vratiti normalnom životu. Naime, ovih dana su im u posjeti kolege iz turske škole ”Sahin Okullari” iz grada Sakarya, udaljenog oko 130 kilometara od Istanbula.

vozuća

”Krajem prošle godine, bratimili smo se sa školom ”Sahin Okullari” iz Sakarye. Njihov predstavnik je desetak dana u mjesecu februaru bio kod nas u posjeti. Tada je dogovorena razmjena učenika naše dvije škole. Vozućki učenici boravili su kod vršnjaka u Sakaryi od 21. do 28. aprila. Sada je na red došla uzvratna posjeta. Tu je 16 učenika, tri nastavnika i tri roditelja. Učenici iz Turske su smješteni kod svojih vršnjaka”, kaže direktor Osnovne škole ”Vozuća” Sifet Mulahalilović.

vozuća

Tokom boravka u Turskoj, predstavnici vozućke škole ostvarili su dosta kontakata. Uskoro se očekuje posjeta predstavnika Privredne komore Sakarye, kako bi se ostvarila zvanična saradnja sa privrednicima ovoga kraja. Riječ je o velikoj organizaciji, koja, ilustracije radi, broji više od 38 hiljada malih preduzeća.

Osim radnog dijela posjete, dobro su se zabavili.

290520142492

”Prilikom naše posjete bratskoj školi i gradu dočekani smo na najbolji mogući način. Stoga se i mi trudimo da djeci priredimo što ugodniji boravak ovdje. Roditelji i naši učenici prave razna iznenađenja, kako bi im dan bio zanimljiviji. Posjeta traje do prvog juna, a to je dovoljno vremena da se stvore nova prijateljstva među vršnjacima. Upravo to i jeste cilj, i najveće bogatstvo za sutra”, naglašava Mulahalilović.

Veselja među vršnjacima ove dvije škole ne manjka. Svakodnevno organizuju zanimljive priredbe, igrokaze i izlete. Predstavnici škole u Vozući, nadaju se, da će se ova saradnja, na obostrano zadovoljstvo nastaviti i u budućnosti.

Inače, Osnovna škola ”Vozuća” u narednoj sedmici obilježava 120 godina postojanja. U posjetu im stižu učenici i nastavnici iz drugih bratimljenih škola u našoj zemlji. Najavljuju bogat sadržaj za ovaj značajan datum u historiji škole.

 

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara