Turistička razglednica TK: Stari grad Srebrenik, mjesto koje svakako trebate posjetiti

Rental Travel

Stari grad Srebrenik (u Srebreniku se zove Gradina), Tvrđava Srebrenik nastala je u periodu srednjeg vijeka na području današnjeg Srebrenika

Reha Centar

Nalazi se na sjeveroistočnim obroncima Majevice, u naselju Gornji Srebrenik, udaljeno oko 5 km od Srebrenika. Izgrađen je na visokoj, strmoj i gotovo nepristupačnoj stijeni iznad doline rijeke Tinje. Ispod pristupačnog dijela tvrđave napravljena je duboka rupa, tako da je pristup moguć samo preko mosta. Udaljen je 5 km od modernog puta Tuzla-Županja, odnosno Tuzla-Lončari-Brčko.

Najstariji spomen datira iz 1333. godine. godine u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića od 15. 02. 1333. godine, izdata po gradu Srebreniku (tzv. Srebrenička povelja), kada je Ston ustupio Dubrovniku u zamjenu za godišnji danak od 500 perpera.

Grad je podignut na stijeni koja se iz okolnog terena uzdiže na visini od oko 50 do 70 m. Visinska razlika između najniže točke na kojoj se nalazi toranj i najviše točke na palači je oko 13 m. Stoga je cijeli grad sabijen na površini od oko 60 x 30 metara.

Izbočine grada i vanjski dijelovi zidina svih kula i zgrada, koje su zajedno s izbočinama činile obrambeni plašt grada, debljine su oko 1,5 m, dok su svi ostali zidovi unutar rampe tanji. Cijeli grad je izgrađen u jednom potezu. Sadrži: četiri tornja, dvorac, cisternu i stambenu zgradu sa podrumom.

Pošto je u periodu od 1975. do 1978. godine Srebrenik temeljito konzerviran, a 2003. godine napravljen novi solidan most za pristup gradu, nema većih oštećenja i potreba za većim intervencijama.

Istorijsko područje – Stari grad Srebrenik, proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Projekat podržan od strane Turističke zajednice TK

 

Komentari

Komentara