Turistička razglednica TK: Jedan dan na Jezeru Modrac je dovoljan da napuni vaše baterije

Spread the love
Rental Travel

Mnogi su vam često pričali kako voda odmara i dušu i tijelo. Ribolovac, rekreativac ili ljubitelj dobre gastro ponude sa prostora Tuzlanskog kantona zna da je jezero Modrac prava destinacija za prethodno navedeno.

Reha Centar

Na jezeru Modrac smo dnevne izlete provodili i zimi i ljeti i nikada se nismo razočarali jer da samo šetate pored vode par sati, dovoljno vam je za narednih bar desetak dana duševnog i tjelesnog mira.

Priča, kako se nekad jezero Modrac zvalo “bosanskim morem” i danas ima svoju težinu, možda jezero više nije kao more pogodno za kupanje i sl. ali sve dok ima ribe u njemu ima i života.

Nakon dugih šetnji u jednom od restorana smo ručali i bili pozitivno iznenađeni ribljim specijalitetima dok smo u drugom, tik uz obalu jezera pili kafu i proveli prelijepe trenutke uz ljubazno osoblje i domaćine.

Za ilustraciju …

Jezero Modrac nastalo je 1964.godine izgradnjom brane na rijeci Spreči. Najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac i jednim dijelom općina Tuzle i Živinica. Dugo je oko 12 kilometara. Obalski pojas jezera je oko 32 kilometra. Prokosovići su udaljeni od Lukavca oko 6 kilometara.

Jezero Modrac za ljetnih mjeseci atraktivna je lokacija za turiste, a ovaj biser u blizini Lukavca posebno je lijep zimi kada ga okuje led.

Neslužbeno u maju, a zvanično prvog dana juna, počinje turistička sezona na jezeru Modrac, najvećoj vještačkoj akumulaciji u našoj zemlji, površine oko 17 hiljada kvadratnih metara, sa bogatstvom koje se procjenjuje na stotinu miliona kubika vode. Jezero je nastalo prije skoro četrdeset godina, kada je na stotine privatnih kućica I dosta obradive zemlje, potopljeno da bi se obezbijedila voda za potrebe industrije najjačeg privrednog bazena u BiH. Akumulacijom danas gazduje Vodoprivredno preduzeće “Spreča”, a resurske na različite načine i s različitim uspjehom, koriste opštine Tuzla, Živinice i Lukavac.


Ova posljednja, ujedno, ima na raspolaganju 21 kilometar obale jezera, od ukupno 32 kilometra koliko je obalski pojas dugačak, dok Tuzli pripada šest, a Živinicama pet kilometara. Za Lukavac se godinama govorilo, kao i za Zenicu, da je grad “teške i prljave industrije”, a u posljednje vrijeme ovaj grad, bolje rečeno njegov dio obale jezera Modrac, sinonim je za bosanski turizam.


Prema raspoloživim podacima nigdje u BiH, na tako malom prostoru, nije skoncentrisano toliko ugostiteljskih i turističkih objekata, kao u Lukavcu. Od 1995. godine do danas, izgrađeno je na desetine različitih objekata a sve to na svega kilometar i po obale jezera koje, upravo po mogućnostima za ljetni odmor i zabavu, nazivaju – bosanskim morem.

Projekat podržan od strane Turističke zajednice TK

Komentari

Komentara