Toranj moći: Ponos poslovnog carstava sad je sablasno prazan

Spread the love
Rental Travel

U Ciboninom tornju od nedjelje nema više nema ni logotipa Agrokora. Cibonin toranj je sa svoja 92 metra četvrti najviši neboder u Hrvatskoj. Može izdržati potres od 7 Richtera, prenosi 24sata.hr.
U samo 60 minuta četiri alpinista uspjela su jučer osigurati, razmontirati i spustiti najveći simbol i logo Agrokora sa zagrebačkog Ciboninog tornja.

Reha Centar

Inače, Agrokor je svoj logo obnovio 2012. U septembru te godine izbio je požar koji je gotovo u cijelosti uništio crveni logo. Ugasili su ga zagrebački vatrogasci te su morali skinuti dijelove. Nakon policijskog očevida otkrili su da je za sve kriv kvar na električnim instalacijama.

Cibonin toranj je sa svoja 92 metra četvrti najviši neboder u Hrvatskoj. Arhitekti su ga pomno isplanirali. Konstrukcija može izdržati razorni potres od sedam stepeni po Richteru.

Njegovih 26 armirano-betonskih stubova preživjet će i udar manjeg aviona kao što je Cessna.

Do 1990. bio je uglavnom prazan te je u njega uselila državna tvrtka Astra kojom je upravljao bivši premijer Franjo Gregurić. Ondje je ostala nekoliko godina da bi većinu zgrade 1999. preuzeo Todorić. Za 14 spratova izdvojio je 15,6 miliona njemačkih maraka. Službeno su se u nju uselili godinu poslije, a u narednih deset godina Agrokor je postao vlasnik svih prostorija unutar nebodera. Uz nju je dobio 65 parkirališnih mjesta u garaži te podrum koji je tvrtki služio kao arhiva dokumenata. Na 21. spratu nalazi se restoran za zaposlenike s jednim od najljepših pogleda na Zagreb. Do vrha vode četiri lifta kojima će uskoro radnici iznijeti ostatak namještaja i papira.

Podsjetimo, uprava Agrokora preselila je svoje urede u Ulicu Marijana Čavića gdje se nalaze prostori tvrtki Konzum i Zvijezda. Prema posljednjim informacijama cijena najma u tornju iznosila je oko 75 kuna po kvadratnom metru, a ako ga požele prodati, za njega će tražiti između 80 i 100 miliona kuna. Zaradu će iskoristiti za povrat dugova koncerna.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara