Tijelo generala Sulejmanija stiglo u Iran

Spread the love
Menprom

Tijela ubijenog generala Kasima Sulejmanija i njegovih kolega iz Iraka su stigla u južni iranski grad Ahvaz.

Reha Centar

U prijepodnevnim satima održana je velika komemoracija i ispraćaj za generala koji se godinama borio protiv snaga agresora Sadama Huseina baš u tom gradu, za vrijeme iračke agresije na Iran osamdesetih godina.

Na ulicama su se okupili milioni Iranaca, iz Ahvaza i okolnih pokrajina, koji su pješačili prateći tabute, i uzvikivali slogane protiv američkih zločina. Grad je bio u potpunosti ispunjen masama ožalošćenih građana.

Nakon Ahvaza, tabuti će biti poslani u sjeveroistočni grad Mešhed, gdje će također biti održan ispraćaj, zatim u Teheran u ponedjeljak, da bi posljednji ispraćaj bio održan u njegovom rodnom gradu Kermanu na jugoistoku zemlje, gdje će mu biti klanjana dženaza, a zatim će biti ukopan na šehidskom mezarju.

Jučer su šehid Sulejmani i Ebu Mehdi Muhandes, koji je također ubijen u američkom atentatu u petak ujutro, ispraćeni u nekoliko gradova Iraka, uz prisustvo značajnih ličnosti i zvaničnika te zemlje.

Atentat na borce protiv terorista u regionu izazvao je val bijesa i mržnje među Irancima i Iračanima, i mnogo šire, a Iran je najavio tešku osvetu Sjedinjenim Državama, prenosi SaharTV

aktuelno.ba

Komentari

Komentara