Teška situacija u Tuzli: Upućen apel za pomoć

Spread the love
Menprom

Članovi Štaba civilne zaštite, članovi geološkog tima, upoznali su prisutne sa veoma složenom situacijom na terenu, nastalom uslijed aktiviranja brojnih klizišta. Naročito kritična situacija je u naseljima Badre, Donja Obodnica, gdje su direktno ili indirektno ugroženi gotovo svi objekti. Teška je situacija i u naselju Orašje, ali i u gotovo svim drugim mjesnim zajednicama. Timovi Štaba civilne zaštite poduzimaju interventne mjere za uspostavljanje kontrole nad klizištima. Klizište u naselju Orašje ugrozilo je vodosnabdijevanje grada , a pogotovo njegovog istočnog dijela i njegovo saniranje će potrajati duže vrijema. Geološki stručnjaci u narednim danima očekuju aktiviranje još više klizišta.

Reha Centar

POPLAVE

Prekinute su saobraćajne komunikacije, poplavljen i klizištima potrgan sistem vodovoda, oštećeni su dalekovodi, a klizištima je ugrožen veliki broj kuća i porodica.

Imajući u vidu sve navedeno, Kolegij Općinskog načelnika i Općinski štab civilne zaštite donijeli su slijedeće zaključke:

1.    Ponavljamo jučerašnju Naredbu, kojom zahtijevamo od korisnika svih objekata izgrađenih na padinama i posebno nalažemo korisnicima bespravno izgrađenih objekata, da kod opažanja iznenadnih pukotina na zemljištu, pukotina na objektu, za slučaj pojave naglog izviranja vode na tlu i promjene položaja okolnih stabala drveća ili stubova, da odmah napuste objekat i zatraže pomoć i spašavanje od Štaba Civine zaštite na broj telefona: 121. Najvažniji su nam životi i zdravlje građana.
2.    Dopunjava se  plan evakuacije stanovnika za objekte u Dubravama i objekte na Kiseljaku.
3.    Apelujemo na građane stabilnih objekata, posebno kolektivnih stambenih zgrada, da ponude prenoćište građanima ugroženih kuća.
4.    Pozivamo građane Tuzle da u prostore najbližih mjesnih zajednica, kao i u prostorije Općinskog Crvenog križa Tuzla (Ul. Džafer Mahala br. 5) donesu ćebad, konzerve i sredstva za ličnu higijenu, koje će poslije, putem Crvenoga križa i Štaba civilne zaštite biti dostavljeni ugroženim i evakuiranim građanima.
5.    Zahtijevamo od MUP-a TK, PU Tuzla, pojačan policijski nadzor nad objektima iz kojih su evakuirani ljudi, kako bi se spriječila eventualna otuđenja njihove imovine.
6.    Sve službe i javna preduzeća i javne ustanove Općine Tuzla radiće i u subotu i nedjelju i biti na raspolaganju Štabu civilne zaštite i građanima.
7.    Nalaže se Savjetima i sekretarima mjesnih zajednica neprekidna prisutnost, rad na terenu i komunikacija sa građanima i Štabom civilne zaštite.
8.    Nalaže se Službi za budžet i finansije otvaranje posebnog računa za pomoć ugroženim građanima i područjima Općine Tuzla.
9.    Državnim i federalnim vlastima, svim gradovima u BiH i inostranstvu, svim preduzećima u BiH i inostranstvu i pojedincima upućujemo apel za pomoć u finansijskim sredstvima, ćebadima, konzervama, pitkom vodom, sredstvima za higijenu, sredstvima za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pumpama, agregatima i sušilima.

GORNJA TUZLA

Upućen je i apel za pomoć.

Zbog teške humanitarne situacije na području općine Tuzla, nastale uslijed poplave i pojave preko 200 klizišta, oštećenja putnih komunikacija, prekida u snabdijevanju strujom i vodom, a sve uzrokovano obilnim kišnim padavinama, koje su zadesile Tuzlu u zadnjih desetak dana, Kolegij Općinskog načelnika i Općinski štab civilne zaštite u kontinuiranom zasjedanju na zajedničkom sastanku održanom dana 16.05.2014. godine donijeli su niz operativnih zaključaka, među kojima i onaj da se od pojedinaca i preduzeća, organizacija i institucija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu traži pomoć u pitkoj vodi i hrani, materijalnim sredstvima (konzervama, ćebadima, sredstvima za ličnu higijenu, pumpama, agregatima, sušilima) ili novčana pomoć, za one koji se nalaze izvan Tuzle i ne mogu dopremiti pomoć zbog blokade saobraćajnica.

Za sve one koji nude pomoć u hrani, vodi, ćebadima i drugim materijalnim sredstvima ista trebaju donijeti u prostorije najbliže mjesne zajednice ili u sjedište Crvenog križa TK u Tuzli,  Ul. Džafer Mahala broj 5.

Za pomoć u novcu, otvoren je od strane Općine Tuzla humanitarni račun i to:

ZA DOZNAKE IZ BOSNE I HERCEGOVINE: Depozitni račun Općine Tuzla broj: 132-100-01850601-97 Vrsta prihoda: 733 111 (Donacije od građana) Vrsta prihoda 733 112 (Donacije od pravnih lica) Budžetska organizacija: 0201001

ZA DOZNAKE IZ INOSTRANSTVA: IBAN: BA 391321010086184459 SWIFT BANKE: TBTUBA 22,  OPĆINA TUZLA, ZAVNOBIH-a 11, BOSNIA AND HERZEGOWINA.

DSC_0019

(Bportal.ba/Aktuelno.ba)

 

Komentari

Komentara