Tabuti sa žrtvama genocida preneseni u Memorijalni centar Potočari

Rental Travel

Tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici izneseni su večeras iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima do prostora musale u Memorijalnom centru Srebrenica.

Reha Centar

Tabute su na rukama prenijeli članovi porodica ubijenih Srebreničana i drugi koji su se došli pokloniti pred žrtvama.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine. Konačan smiraj ove godine će pronaći i Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić. U momentu stradanja imala je 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen dok je njegovom sinu bilo 28 godina.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

Fena

Komentari

Komentara