Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava preneseni na musalu Memorijalnog centra u Potočarima

Spread the love
Menprom

Tabuti sa posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida u Srebrenici, koji će sutra biti ukopani u Memorijalnom centru Potočari, večeras su izneseni iz prostora nekadašnje Fabrike akumulatora i preneseni do prostora musale Memorijalnog centra.

Reha Centar

Ovom tužnom činu prisustvovali su članovi porodica, građani i zvanice, a među prisutnima su i učesnici Marša mira koji su stigli oko 18 sati u Potočare gdje su odali počast žrtvama genocida, a sutra će prisustvovati dženazi i ukopu posmrtnih ostataka nedužnih žrtava.

Prethodno su u Memorijalni centar stigli učesnici ultramaratona Vukovar-Srebrenica, maratona mira Goražde-Žepa-Srebrenica, moto-maratona, kao i supermaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

U Potočarima su danas prisutni brojni međunarodni i bh. zvaničnici, među kojima je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji se pridružio učesnicima Marša mira, odao počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima te posjetio izložbu “Majčina marama” posvećenu majkama Srebrenice.

Predsjedavajući Džaferović će sutra, zajedno s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida i ukopu identificiranih žrtava.

U Potočare je sa učesnicima Marša mira Nezuk-Potočari stigao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On se jutros pridružio učesnicima pohoda na početku treće, ujedno i posljednje dionice u Mravinjcima.

Ova dionica duga je 30-ak kilometara, a učesnici prolaze i Kameničko Brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je i zarobljeno.

Novalić je kazao da je obaveza biti na putu kojim su prije 27 godina hiljade ljudi tražili spas za svoje živote, a mnogi od njih, nažalost, nisu u tome uspjeli.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava u Potočare su dovezeni u petak oko 16 sati, a sutra će nedužne žrtve naći svoj vječni smiraj u potočarskoj dolini bijelih nišana.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Fena

Komentari

Komentara