Svjetski dan zdravlja obilježen na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport

Spread the love
Rental Travel

Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, koje tradicionalno, svakog 07. aprila, organizira Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli  danas su se pridružili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zlatan Muratović.

Reha Centar

Ovom prigodom Fakultet je okupio brojne mališane i sportske radnike, te kroz sportsko-rekreativne aktivnosti ukazao na usku vezu između bavljenja sportom i očuvanja psihofizičkog zdravlja.

Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je da se kroz sportske aktivnosti podiže svijest o uzrocima i posljedicama različitih oboljenja koja proizlaze iz nedovoljne tjelovježbe. Cilj je bio i potaknuti najprije lokalne, a zatim i druge nivoe vlasti, na stvaranju povoljnog okruženja za zdravo življenje, skrenuti pažnju osobama u starijoj životnoj dobi o kretanju kao obliku preventivnih mjera u unaprjeđenju zdravstvenog stanja.

U razgovoru sa rektoricom Univerziteta Zumretom Kušljugić, dekanesom Medicinskog fakulteta Nerminom Hadžigrahić, domaćinom dekanom Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Vlatkom Šeparovićem i profesorima na ovom fakultetu premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je izrazio podršku aktivnostima Fakulteta i podržao inicijativu o vraćanju tjelesnog odgoja i sporta, kao predmeta za studente na svim fakultetima.

„Također, sportu, kroz sekcije u osnovnim i srednjim školama moramo dati više prostora. Te aktivnosti ne trebaju biti bazirane na entuzijazmu pojedinih profesora nego obaveza koja će aktivirati naše najmlađe, zašto ne i reći, prepoznati određene talente i usmjeriti ih u, možda i profesionalno bavljenje sportom“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara