Svjetski dan oralnog zdravlja 2015.,Proslava zdravih osmjeha”

U organizaciji Vijeća mladih Općine Srebrenik, u saradnji s Igorom Nurkanovićem, doktorom stomatologije, obilježen je Svjetski dan oralnog zdravlja, uz edukativno – zabavni program za djecu predškolskog uzrasta u prostorijama JU Obdanište Srebrenik.

S obzirom da je karijes, posebno kod mladih daleko najzastupljenije oboljenje usne duplje, ali i najčešća patologija uopšte, te da je vrlo česta pojava karijesa u ranom djetinjstvu, na ovaj način smo željeli da ukažemo na važnost oralnog zdravlja, kako djeci tako i odgajateljima u javnoj ustanovi.

ORALNO ZDRAVLJE

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 60% do 90% djece i skoro 100% odraslih osoba boluje od karijesa. Većina oboljenja zuba danas se može adekvatnim higijenskim navikama uspješno spriječiti.

U skladu s tim su i najnovije preporuke SZO koja je postavila ciljeve do 2020. godine koje ukazuju da preventivne aktivnosti treba usmjeriti na trudnice i djecu predškolskog uzrasta, te stvaranje okruženja koje podstiče oralno zdravlje.

Cilj projekta je bio da kroz radionice i igraonice djeci, odgajateljima i roditeljima ukažemo na važnost oralnog zdravlja.

Na radionicama su mališani dobili instrukcije o pranju zubiju i upute o prehrani, te su na dar dobili zahvalnice za hrabrost i oralne paketiće od generalnog sponzora projekta obilježavanja, firme Krajinalijek a.d. Banjaluka, a u zabavnom programu mališani su crtali bojankama kako oni vide važnost pranja zubi.

ORALNO ZDRAVLJE

Planirano je u narednom period organizovanje sličnih edukativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola s područja naše općine, te se nadamo da će ovo obilježavanje prerasti u tradiciju, zajedno s našim partnerima.

U Srebreniku, 13.03.2015.

Predsjednik Vijeća mladih

Aldin Hodžić

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara