Svečano obilježeno 120 godina uspješnog rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Rental Travel

Sinoć je u sarajevskoj Vijećnici održana svečanost obilježavanja 120. godišnjice osnivanja i uspješnog rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, najznačajnije zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Tokom svečane ceremonije prisutni su imali priliku podsjetiti se na historijat osnivanja i rada KCUS, čija je sudbina neraskidivo vezana sa historijom BiH.

Reha Centar

Od Zemaljske bolnice osnovane 1894. godine pa do današnjeg KCUS-a sa 3.740 zaposlenih u tri instituta, 37 klinika, četiri službe i drugim pratećim organizacionim jedinicama,  ova zdravstvena ustanova uvijek je služila čovjeku, sa ciljem da ponudi stručnu pomoć, ohrabrenje i nadu onima koji je trebaju, bolesnima i njihovim porodicama.

U ime jednog od osnivača KCUS-a, Vlade Federacije BiH, prisutnima se  obratio federalni premijer Nermin Nikšić koji je podsjetio na značaj i ulogu KCUS-a, naročito tokom agresije na BiH.

120 godina KCUS1

Obaveza svih nas u institucijama vlasti je da pružimo maksimalnu podršku daljem razvoju zdravstva. Sa ponosom mogu reći da je aktuelni direktor KCUS-a, dok je obavljao poziciju ministra zdravstva u Vladi FBiH, uradio veliki posao na stvaranju zakonodavnog okvira i poboljšanju položaja zdravstvenih radnika. Siguran sam da će jednako uspješno obavljati i trenutnu poziciju te da će KCUS pod njegovim vodstvom dostići najviše evropske standarde, kada je u pitanju rad bolničkih ustanova.  Naravno, sve to neće biti moguće svih zaposlenika, za koje sam siguran da imaju znanja i želje da od naše bolnice Koševo naprave zdravstvenu ustanovu sa kojom ćemo svi biti zadovoljni“, naglasio je premijer Nikšić.

120 godina KCUS - prof. dr. Mesihovic

Prof.dr. Vjekoslav Gerc, jedan od najstarijih živućih ljekara koji su nekada radili u KCUS-u, u svom obraćanju podsjetio je na ljude  koji su svojim radom, zalaganjem i znanjem ostavili neizbrisiv trag i dali nezaobilazan doprinos u razvoju KCUS-a.

„KCUS je postao najprestižnija medicinska ustanova na prostorima Zapadnog Balkana. Ništa veliko se ne bi postiglo bez svih divnih kolega, ljekara, humanista, altruista koji su tokom 120 godina utkali svoju život i profesiju u KCUS“, naglasio je prof. dr. Gerc.

 

Prisutnima se obratila i akademik Lidija Lincender, naglašavajući da je KCUS  uvijek bio otvoren za pacijente, kojima se uvijek pruža najsavremenija zdravstvena zaštita, kvalitetna dijagnostika i terapija.

120 godina KCUS - akademik Lincender

„U KCUS-u se kontinuirano radi na edukaciji kadrova, uvođenju novih kirurških procedura, dijagnostičkih imaging modaliteta, savremenog pristupa liječenju“, istaknula je akademik Lincender.

 

O   KCUS-u danas i planovima za budućnost govorio je generalni direktor KCUS prof. dr. Rusmir Mesihović, koji je naglasio da nastavno naučni kadar ove ustanove čine jedan akademik, 57 univerzitetskih profesora i 45 docenata, 38 doktora medicinskih nauka i 219 magistara koji potvrđuju ulogu vodeće kliničke ustanove za edukaciju u BiH.

 

Naša vizija i cilj je istraživanje sopstvenih resursa, znanja, mogućnosti i postojećih potencijala u transformaciji iz tradicionalne ka modernoj bolnici. Ponosni smo na nedavno obavljenu autolognu transplantaciju matičnih ćelija, koja je prvi put urađena na Pedijatrijskoj klinici u KCUS-u. Ovakav postupak se obavlja u samo tri centra u regionu“, istaknuo je prof. dr. Mesihović.

 

Naglasio je da KCUS ima dugoročne planove i teži njihovoj realizaciji, a spreman je da ih mijenja i unapređuje u skladu sa savremenim svjetskim dostignućima u ovoj oblasti.

 

„Naglašavam da je postojanje naše ustanove usmjereno na pružanje zdravstvenih usluga bolesnicima, uz povećenje ekonomske efikasnosti,stalnim podizanjem kvaliteta kako u ishodu liječenja, tako i pružanju usluga“, naglasio je na prof.dr.  Mesihović.

 

Prisutnima na svečanosti prikazan je i 17-minutni film kojim je ukratko predstavljeno 120 godina od osnivanja i uspješnog rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

AKTUELNO.BA

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: