Svečani prijem u povodu obilježavanja 500. premijere Narodnog pozorišta Tuzla

Spread the love
Rental Travel

Gradonačelnik Zijad Lugavić, danas je u Gradskoj upravi ugostio predstavnike JU Narodno pozorište u Tuzli, u cilju obilježavanja veoma važnih događaja, kako za ovu ustanovu kulture, tako i za grad Tuzlu. Radi se o jubilarnoj 500. premijeri u produkciji tuzlanskog pozorišta, o proslavi 125 godina od izvedbe prve pozorišne predstave u Tuzli i Bosni i Hercegovini, te 35 godina rada u Narodnom pozorištu Tuzla, glumca Milenka Iliktarevića, koje je obilježio ulogom u petstotoj premijeri, predstavi Macbet.

Reha Centar

Prilikom susreta razgovaralo se o značaju kulture, o maksimalnoj podršci koju svi trebaju pružati ustanovama kulture, jer kako su istakli kultura je ono što čini jedno društvo.

Gradonačelnik Lugavić, istakao je važnost pružanja podrške umjetnosti i kulturi, od strane gradova, jer nema ni grada ni države bez kulture. „Povod za prijem je veoma veliki. U subotu je izvedena 500. premijera, prva predstava odigrana je prije 125 godina, dovoljno govori da Grad Tuzla dugi niz decenija baštini i kulturu i zajednički život. Ponosni smo i sa radošću podržavamo rad pozorišta, jer bez toga bi bilo upitno na koji način bi građani bili upoznati sa svim segmentima kulture, kako bi bili edukovani,  svaka predstava ima svoju poruku, a svaka poruka ima značaj za građanke i građane Tuzle.“

 

Direktor JU Narodno pozorište Tuzla, Mirza Ćatibušić zahvalio se gradonačelniku Lugaviću na organizaciji prijema i uručio plakat prve odigrane predstave u Tuzli premijere “Običan čovek”, te kazao: “74 godine postojanja Pozorišta i 125 godina izvedbe prve predstave su jubileji koji pokazuju monumentalnost Pozorišta, tako i pozorišne tradicije u Tuzli. Da nema sinergije Grada Tuzle i naše pozorišne kuće, ne bi bilo ni te tradicije. Pozorište je veoma važan segment života svakog građanina, a kultura je ono što nas čini ljudima.“

Na prijemu su osim direktora Pozorišta Mirze Ćatibušića i glumca Milenka Iliktarevića prisustvovali i glumci Remira Osmanović i Siniša Udovičić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara