Sve spremno za sutrašnju kolektivnu dženazu i ukop identificiranih žrtava genocida

Spread the love
Rental Travel

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je za Fenu da je sve spremno za sutrašnju kolektivnu dženazu i ukop identificiranih žrtava genocida.

Reha Centar

“S aspekta materijalno-tehničkih sredstava Organizacioni odbor je izvršio sve pripreme da bi ova godišnjica protekla kako treba. Apelujemo na građane da svoje ponašanje usklade prema događaju, da budu dostojanstveni i da ostavimo jasno poruku, a to je da smo se okupili da klanjamo dženazu za 71 žrtvu te odamo počast dosad ukopanim žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima”, istakao je Duraković.

Ističe da je sigurnost podignuta na najviši nivo, a svi, kako je kazao, dobronamjerni ljudi su dobrodošli.

“Prema našim procjenama ove godine ima manji broj žrtava za ukop što govori da ćemo vjerovatno imati manji broj građana. Očekujemo oko 25  do 30 hiljada građana iz cijelog svijeta, iako ne možemo precizirati tačan broj u ovom momentu”, zaključio je Duraković.

Ovih dana u Srebrenici je primjetan veći broj građana koji dolaze širom BiH i dijaspore da bi prisustovali klanjanju dženaze i ukopu 71 žrtvi genocida.

U Kulturnom centru Srebrenica danas će biti održana komemorativna sjednica za bošnjačke i srpske žrtve.

U Memorijalni centar u Potočare danas u 13 sati stižu ultramaratonci iz Vukovara, koji su trčali 227 kilometara da bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida.

Dolazak učesnika pješačkog pohoda “Marš mira“ očekuje se danas u 17 sati.

aktuelno.ba – federalna.ba/Fena

Komentari

Komentara

Posted In: